"Si el planeta fora un banc, ja l'haurien rescatat": els carrers de València clamen per la justícia climàtica

Milers de joves es manifesten sota el lema 'Sense planeta, no hi ha futur' per a reclamar accions polítiques concretes davant un moment d'emergència climàtica
27 setembre 2019 19:25h
Com a culminació dels actes d'una setmana centrada en l'emergència climàtica, milers de persones han recorregut els carrers de la ciutat per a posar en el centre a la salut ambiental del planeta. / DGS

VALÈNCIA. Una marea verda inacabable ha brotat dels carrers de València per a reclamar accions en un moment d'emergència climàtica. La manifestació que ha culminat la Vaga Mundial pel Clima ha estat marcada per les exigències de responsabilitats polítiques davant un futur en joc; però també un present amenaçat per la pujada global de les temperatures, per l'augment de les emissions contaminants i per la destrucció del territori. Un crit conjunt contra la incoherència política ha recorregut una manifestació multitudinària: "Si el planeta fora un banc, ja l'haurien rescatat".

Una pancarta amb el lema 'Sense planeta, no hi ha futur' obria la manifestació, convocada a València per 'Fridays for Future'. La convocatòria s'ha unit als centenars de manifestacions que tenien lloc no només a l'estat espanyol, sinó a tots els punts del globus. Com a culminació dels actes d'una setmana centrada en l'emergència climàtica, milers de persones han recorregut els carrers de la ciutat per a posar en el centre la salut ambiental del planeta.

"Emergència climàtica, ara!", "Ni un grau més, ni una espècie més", "Hi ha més plàstic que sentit comú", "No hi ha planeta B" o "Tots estem en el mateix vaixell" van ser les raons tatuades a tinta que han lluït centenars de pancartes i han acompanyat durant el trajecte els activistes i entitats socials. La manifestació ha estat protagonitzada pels més joves –emulant a la reconeguda Greta Thunberg–, que reclamen un futur del qual qüestionen l'arribada si continua el maltractament del planeta.

La marxa s'ha iniciat amb una música: Power for the people, de Patti Smith, i una versió de la cançó antifeixista italiana Bella Ciao a la qual, poc després, han seguit els càntics d'"Un sol món, una sola lluita" o "Sense planeta no hi ha futur". La pujada de les temperatures i del nivell del mar; els nivells excessius de contaminació; la destrucció del medi natural, o l'extinció de les espècies han plagat les proclames de joves i adults en una gran convocatòria per la defensa del medi ambient.

Les referències a l'enderrocament del Forn de Barraca amb l'ampliació de la V-21 han perdurat durant tot el recorregut de la manifestació. Alguns activistes de les plataformes socials implicades en la lluita de l'Horta de València s'han concentrat de forma paral·lela a la plaça de l'Almoina i després s'han unit a la convocatòria de 'Fridays for Future'. "L'horta no es ven, l'horta es defén", proclamaven els càntics des de la capçalera de la manifestació, en solidaritat amb els col·lectius veïnals que han acampat durant deu dies per a evitar la demolició de l'alqueria, símbol de la resistència. Tampoc no han faltat els lemes criticant l'ampliació nord del port i la ZAL de la Punta.

Representants polítics, sindicats, plataformes socials i organitzacions ecologistes també s'han sumat a una convocatòria a una setmana en què la crisi climàtica ha centrat el debat polític i social, i que ha demostrat que la salut del planeta és un compromís comú. 


Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next