Les màquines enderroquen el Forn de Barraca 

Els activistes denuncien la "forta presència policial" i "una acció desproporcionada" que ha acabat amb quatre detinguts per part de la Guàrdia Civil
No s'ha pogut iniciar la demolició immediatament perquè algunes persones, que després han sigut detingudes, han pujat a la teulada de l'alqueria per a "frenar l'acció de la piqueta". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Després de més d'una setmana de resistència, el matí de divendres ha començat al Forn de Barraca amb el desallotjament per part de la Guàrdia Civil de la gent que hi havia allà acampada per a protegir aquest símbol de l'horta valenciana i denunciar la destrucció que l'amenaça. Després, quan passaven pocs minuts de les 10 del matí, ha començat l'enderrocament de l'alqueria previst en l'ampliació de l'autovia V-21 en l'accés nord a la ciutat de València.

La maquinària ha entrat en la zona, per a procedir a l'enderrocament, després de desallotjar els activistes acampats –que tenien permís dels propietaris de l'immoble per a estar-hi–. No obstant això, no s'ha pogut iniciar la demolició immediatament perquè algunes persones, que després han sigut detingudes, han pujat a la teulada de l'alqueria per a "frenar l'acció de la piqueta".

Segons explica a Diari La Veu una de les activistes que estava allà quan ha arribat la Guàrdia Civil cap a les 6 del matí, "han sigut tretes per la força". A més, algunes de les persones que estaven fent resistència han sigut arrossegades fins a la porta. Una acció que descriu com a "desproporcionada per a la gent que hi havia". En aquest sentit, també lamenta que hi havia més del doble d'agents que persones 'protegint' l'alqueria. 

Fins al lloc s'han desplaçat més d'una quinzena de vehicles de la Guàrdia Civil amb una quarantena d'agents que es reparteixen entre la rodalia de l'alqueria i l'altra banda de la V-21. Al voltant de les 9 han arribat bombers i agents especials de muntanya en helicòpter per a fer baixar les dues persones que havien pujat a la teulada de l'alqueria.

D'altra banda, s'ha impedit que els periodistes que hi ha allà enregistraren els fets i tampoc s'ha deixat accedir-hi a altres professionals. 

Si bé s'ha parlat d'una primera detenció, vora les 9.00 hores no s'havia confirmat. El que sí que explicaven a Diari La Veu és que "han perdut una companya". "Hem intentat parlar amb la Guàrdia Civil perquè ens confirmara si hi ha cap persona detinguda però ni això ens volen dir. Ens han dit que, si se l'han emportada, estarà als calabossos de Tavernes. Però ningú pot confirmar que estiga detinguda", detallava una persona que està al lloc dels fets. No obstant això, una hora després sí que transcendia la detenció de quatre persones. Fonts policials han informat a EFE que una de les persones ha sigut detinguda "per enfrontament amb les forces de seguretat" i que una altra es trobava a l'interior de l'immoble. Els altres dos detinguts són les persones que estaven a la teulada de l'alqueria.

Just aquest divendres se celebra la vaga mundial pel clima. Una jornada que a l'horta valenciana ja ha quedat marcada per la represa dels treballs d'enderrocament que van ser ajornats la setmana passada gràcies a la mobilització ciutadana. 

El propietari de l'alqueria està plorant acompanyat per més d'un centenar de veïns i activistes que s'estan congregant allà al crit de 'L'horta viva, no terra morta'. 

DANIEL GARCÍA-SALA

Però més enllà del valor patrimonial d'aquesta construcció, ara el Forn de Barraca, on fins aquest divendres bategava un cor de carxofa junt amb la pintada 'L'horta és vida', ha esdevingut un símbol de la resistència davant la destrucció dels 60.000 metres quadrats de l'horta que inclou el projecte d'ampliació de la carretera. Un nou carril per a la V-21 que, a més, és "innecessari", segons conclou un estudi del 2017, i que contribuirà a "l'augment de la contaminació atmosfèrica i acústica" en la zona afectada.

[Seguim actualitzant aquesta informació]


Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next