Diari La Veu del País Valencià
La marea violeta no era un miratge: el feminisme torna a apoderar-se dels carrers aquest 8 de Març

VALÈNCIA. “Perquè vull tornar a casa sola i sense por”; “perquè no vull passar-me la nit patint quan les meues filles ixen de casa”; “perquè trobe injusta la sentència a ‘La Manada'”; “per les assassinades”; “per les que no han pogut vindre”. Un any més, sobraven els motius. Si la manifestació del 8 de Març del 2018 va ser històrica, a València la d’enguany no s’ha quedat enrere.

Una pancarta amb el lema ‘Enfront de la barbàrie, lluita feminista’ encapçalava la manifestació, secundada per desenes de milers de dones. Convocades per l’Assemblea Feminista de València, les manifestants van recórrer des de les sis de la vesprada fins a quasi les nou de la nit els carrers del centre de la ciutat en una marxa que es va convertir en l’acte central de les reivindicacions del 8 de Març (Fotogaleria).

Al crit de “Visca, visca, visca la lluita feminista”, la marxa va iniciar el recorregut des de l’Estació del Nord de València fins a les Torres dels Serrans. El segon bloc, el mixt, va eixir minuts més tard des de la confluència del carrer de Colom amb la porta de la mar. Les batucades, les dolçaines i els tabals van acompanyar els càntics feministes entonats per dones “fartes d’estar fartes”. Mentre la marxa avançava lentament, les voreres s’omplien de gent curiosa, dones i homes, potser encara no conscienciats amb la lluita però que no van poder evitar gravar el fet històric amb els seus telèfons.

Hi estaven totes: adultes, ancianes, xiquetes, transsexuals, bisexuals, heterosexuals, lesbianes, queers, gitanes, migrades, amb diversitat funcional… i totes es van recordar d’ells: de Pablo Casado, d’Albert Rivera i de Santiago Abascal. Els líders dels tres partits de dretes van estar presents en la marxa gràcies a càntics com “que Vox solo sea un diccionario”; “Pablo Casado, te queremos abortado”, i acudits que es feien sobre la proposta de ‘feminisme liberal’ de Ciutadans. També van estar presents les dones que ja no estan, les assassinades per la violència masclista, que van protagonitzar gran part dels càntics.

Eren tantes les dones que es van manifestar, que en alguns moments fins i tot era difícil caminar i la marxa semblava una concentració. “Has vist quantes en som? Açò és increïble” comentaven els grups de dones de totes les edats i condicions que no van baixar en cap moment les pancartes amb les seues reivindicacions. Amb les reivindicacions de totes. “No és no, la resta és violació”; “Sola, borratxa, vull arribar a casa” i “Els carrers seran sempre nostres” van ser algunes de les proclames més escoltades, amb les que volien reivindicar que “els drets de les dones també són drets humans”.

Quan la capçalera ja havia arribat a les Torres de Serrans i la Muixeranga s’alçava al ritme de les dolçaines, gran part de les manifestants que anaven en la columna mixta encara passaven per davant de la plaça de bous amb pancartes amb lemes com ‘El patriarcat ens dona patriarcades’, ‘Girls just wanna have fun-damental rights’ (en referència a la cançó de Cyndi Lauper) i ‘El contrari al feminisme és la ignorància’. Al final, i en alguns casos sense arribar a les Torres, la marxa es va dissoldre tenyint de morat el centre de València i una vegada més, les dones van demostrar que si elles paren, es para el món.

‘Enfront de la barbàrie, lluita feminista’

Davant les Torres de Serrans, les feministes van llegir el manifest de la Comissió 8 de Març, amb el títol ‘Enfront de la barbàrie, lluita feminista’. El text denuncia que els treballs de cures estan “invisibilitzats i menyspreats” i els volen posar “al centre” de la societat, a més d’exigir “corresponsabilitat en la llar i els plens drets de ciutadania, el dret a cuidar i a ser cuidades”.

En el mateix sentit, el text rebutja les condicions d'”explotació i esclavitud” de les dones i defensa construir estratègies de consum alternatives, que ajuden a crear “un món social i laboralment més just, més respectuós amb el medi ambient i amb la vida de les persones”.

En aquest context, subratlla les discriminacions i violències en el treball i denuncia que ser dona és “la principal causa de pobresa”. També es parla de la llei d’estrangeria, que es qualifica de “racisme institucional”. “Als qui protagonitzen aquesta onada reaccionària i patriarcal, les dones els responem amb aquest tsunami feminista. Ni un pas arrere en els nostres drets”, conclou el text.

Presència de càrrecs polítics

En la manifestació van participar diversos representants polítics; entre ells, quasi tot el Consell, l’alcalde Joan Ribó, i representants de partits com a Ciutadans, Compromís, PSPV-PSOE, EUPV i Podem.

Després de la pancarta del govern amb el lema ‘Vull ser com’, el president i la vicepresidenta, Ximo Puig i Mónica Oltra, van coincidir que “qui no està” en la manifestació “s’ho està perdent” i “té un greu problema”. D’aquesta manera van criticar l’absència del PPCV en la manifestació del 8M.

Comparteix

Icona de pantalla completa