Maria Jesús Bolta guanya el XXVIIIé Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor

L'escriptora de Meliana s'emporta el guardó per l'obra 'El cel és blau'
17 abril 2019 11:15h
Un total de 23 originals s'han presentat a aquesta edició del Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. L'escriptora Maria Jesús Bolta Bronchú (Meliana, l'Horta Nord, 1958) guanya el XXVIIIé Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor 2019 que organitza i patrocina la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

El cel és blau és l'obra que ha merescut el Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor, una novel·la adreçada als menuts en què l'escriptora de Meliana conta com els xiquets s'enfronten als reptes socials i personals amb coratge. 

El guardó compta amb una dotació econòmica de 3.000 euros i suposa la publicació de l'obra per Tàndem Edicions, del grup Edicions Bromera, amb el suport de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Tot i això, també es publiquen algunes obres finalistes si l'editorial ho estima oportú, ha recordat la Mancomunitat de la Safor en un comunicat.

A aquesta edició es van presentar 23 originals que optaven al premi procedents de les demarcacions d'Alacant, Castelló, Tarragona, Girona, Barcelona i València –dels quals 3 eren de la comarca de la
Safor–, així com de Madrid, tots ells d'escriptors i escriptores de renom, assenyala l'organisme.

El jurat d'aquesta edició està format per Joan Portell, Gonçal López-Pampló, Mariló Àlvarez, Josep Palomero –en representació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua– i Maria Josep Escrivà, qui va ser la guanyadora de l'edició anterior. El jurat, reunit el dimarts 9, va decidir atorgar el premi a l'obra El cel és blau, de Maria Jesús Bolta Bronchú, per "l'alta qualitat literària, el relat ben estructurat, amb clara definició dels papers de bondat i maldat, i un final empeltat de valors
humanistes i solidaris", ha ressaltat el jurat.

Coratge i amistat

Sebastià viu aterrit per Lleonard, company de classe i veí del poble que li fa la vida impossible. Per més que ho intente, no sap com defugir dels insults, atacs i furts i ni l'inici de les desitjades vacances d'estiu aconsegueix dibuixar-li un somriure. 

Per si hi faltava alguna cosa, un bon dia, els pares anuncien que haurà de fer d'acompanyant d'una xiqueta africana que viurà amb ells durant una temporada: és cega i els metges de l'hospital estan intentant ajudar-la. Sebastià cau en la desesperació més absoluta.

Tanmateix, des del moment en què Araba entra a la seua vida, tot canvia. Amb ella, descobrirà l'autèntic sentit de la paraula coratge. I també el de l'amistat i, tal vegada, el de l'amor.

Llicenciada en Filologia Romànica, Maria Jesús Bolta ha exercit de professora de llengua i literatura i compta amb una obra dilatada en el camp de la literatura infantil i juvenil. Col·labora habitualment al diari Levante-EMV i a Diari La Veu i és traductora de múltiples llibres de text i obres literàries. A més, administra el bloc literari Passa la vida.

Entre la vintena llarga d'obres editades, cal destacar els dos premis Samaruc per Les mans d'Amiel (1993) i Vull jugar (1997), el Premi Vila de L'Eliana per Pell-roja i Rostre pàl·lid (1994), el Premi
Vaixell de Vapor per Vull jugar (1995), el Premi Vicent Silvestre per Qui t'ha dit que el món era blanc? (1998) i el Premi Josep Maria Folch i Torres per Animals! (2001).

Així mateix, ha participat en el projecte de Fundació Bromera per al Foment de la Lectura amb les obres Paraules dolces (2013), El riu dels amants (2014) i Tu eres la reina (2016). Finalment, és coautora de l'obra La improbable vida de Joan Fuster, Edicions 3 i 4, (2017).

next