María Oliver assegura que el districte únic "és la pitjor de les opcions possibles"

Unides Podem-EUPV proposa que l'informe del mapa escolar es faça tots els anys perquè es tinguen dades objectives sobre la situació del sistema educatiu
16 maig 2019 19:08h
Unides Podem-EUPV demana "traure el districte únic de la lluita pollítica". / Europa Press

VALÈNCIA. La candidata d'Unides Podem-EUPV a l'Alcaldia de València, María Oliver, ha advocat per realitzar un informe anual sobre el mapa escolar de la ciutat i ha defensat que és necessari "traure el districte únic de la lluita política", perquè considera que "està demostrat que és la pitjor de les opcions possibles".

Així s'ha pronunciat aquest dijous Oliver, moments abans de la presentació a València de l'informe 'Mapa escolar de la ciutat de València: processos d'elecció de centre i segregació escolar'. Així mateix, considera que el problema principal de l'educació a la ciutat "no és la llibertat d'elecció de centres, sinó el fracàs escolar, ja que som una de les ciutats amb major taxa d'abandó" de l'Estat, per la qual cosa proposa una beca "de segona oportunitat" perquè les persones que vulguen reprendre els seus estudis, especialment orientada als cicles formatius, "tinguen un ingrés mensual que els permeta tindre una altra oportunitat per a desenvolupar el seu talent".

En relació a aquest document del mapa escolar, la candidata d'Unides Podem ha destacat que és un informe "interessant i necessari, perquè feia més de deu anys que no es feia", quan "és una obligació del Consell Escolar Municipal tindre aquest informe pràcticament anualment". "Volem que aquest informe es puga fer tots els anys, que els ciutadans tinguen informació sobre què passa en el sistema educatiu", ha destacat.

"És important tindre dades científiques que demostren un aspecte que ens preocupava, un dels més polititzats, el tema del districte únic. De les poques conclusions rotundes de l'estudi és que el districte únic és la pitjor de les decisions possibles per a evitar la segregació escolar, que és el major dels problemes de València", ha ressaltat Oliver.

En aquest sentit, ha apuntat que l'informe aporta dades sobre la segregació i desgrana en quines parts de la ciutat es dona més i en quines menys, a més dels motius. Així mateix, ha explicat que ofereix informació de com el sistema d'entrada de famílies als centres té "certes alteracions" que els preocupen i que hauran "d'investigar i apel·lar a administracions, com ara Hisenda, per a evitar alguns paranys que generen segregació, sobretot en l'ensenyament concertat", ha denunciat.

"Les famílies volen anar al millor col·legi possible el més a prop possible de la seua casa; eixe és el missatge claríssim que ix de l'estudi i crec que és el compromís que hem de tindre les administracions públiques", ha ressaltat.

"Reequilibrar l'oferta"

En la mateixa línia, ha advocat per "reequilibrar l'oferta educativa", perquè tothom puga accedir al col·legi que vulga prop de la seua casa, així com analitzar l'estat de les instal·lacions dels centres educatius perquè "hi ha molts que no compleixen la normativa educativa".

A més, ha apostat per informar les famílies, perquè creu que hi ha "molta desinformació". "Es diu que les famílies no tenen llibertat d'accés als centres educatius i el missatge claríssim és que les famílies trien el centre que volen i en la major part de casos entren al centre que desitgen", ha assegurat Oliver.

"No ens podem permetre tindre un sistema educatiu que segrega; aquesta és la responsabilitat de les administracions públiques. Crec que polititzar el tema de l'educació sempre beneficia la gent que converteix l'educació en un negoci i el que fa és perjudicar tothom, perquè la desigualtat genera una pitjor convivència i això es viu en alguns barris de la ciutat d'una manera molt dramàtica", ha asseverat.

next