Diari La Veu del País Valencià
L’antifeixisme ressona a València per un 9 d’Octubre que l’extrema dreta tracta de sabotejar

VALÈNCIA. I la València antifeixista va eixir al carrer. Un any més, els carrers de la ciutat s’han nodrit de milers de veus que ressonaven a l’uníson proclamant un ‘no’ rotund al feixisme. Grupuscles d’extrema dreta repartits pels voltants de la plaça de Sant Agustí han tractat de segrestar la marxa sense èxit. Un ampli cordó policial semblant al que es va desplegar el 2018 ha aconseguit retindre els espontanis que en diverses ocasions han tractat de arremetre contra els concentrats a la plaça. Aquests episodis no han aturat als centenars de persones que han participat en una manifestació pacífica convocada per la Comissió 9 d’Octubre sota el lema ‘El País que volem’ (fotogaleria).

Poc abans de les sis de la vesprada han començat a arribar els primers grups a la plaça. La coincidència entre les manifestacions de distint signe polític i la presència de grups d’extrema dreta amb banderes espanyolistes han obligat a desplegar un cordó policial. A les sis de la vesprada hi havia convocada una marxa per part de l’Associació del Regne de València de Gais i Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, un col·lectiu de dubtosa procedència que agrupava al seu si membres del Grup d’Acció Valencianista i de grups blavers. Des d’aquest grup han començat a adreçar insults al bloc antifeixista, situat als extrems de la vorera.

Al principi del carrer de Guillem de Castro, la Policia Nacional ha retingut un reduït grup de militants d’España 2000. Des d’un dels edificis situat en un dels cantons del carrer de Sant Vicent Màrtir han desplegat una enorme senyera i la bandera d’Espanya, i han començat a fer sonar l’himne feixista, que ha rebut els xiulits dels manifestants. Aquesta reacció, alhora, ha incitat uns joves de dreta, que s’han llançat contra ells i han sigut retinguts pel cordó policial. Els crits de “No sou valencians”, “Viva España” i “Catalanistas” han protagonitzats els insults cap a les persones participants en la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre.

Tot i que era un grup reduït, quasi anecdòtic, ha tractat de segrestar, de nou, una data que ja s’ha fet seua. En la seua presentació, la Comissió 9 d’Octubre va tractar de capgirar el leitmotiv de la data festiva com una proposta de tarannà positiu. Així i tot, les reivindicacions per un finançament just i per una major capacitat d’autogovern han continuat sent eixos fonamentals de la marxa d’enguany. No obstant això, els intercanvis d’insults per part dels grups blavers ha copsat les mirades en una manifestació, malgrat tot, pacífica i conciliadora.

Partits polítics com Podem, Compromís, Esquerra Unida i Esquerra Republicana; associacions com Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua o Decidim; i sindicats com Comissions Obreres o Intersindical s’han sumat a una manifestació encapçalada per sis banderoles amb els colors de l’Arc de Sant Martí i sis eixos a reivindicar: drets, llibertats, valencià, ecologia, feminisme i finançament. Així, la defensa dels drets lingüístics, de la igualtat en la diversitat i les reclamacions de les “promeses sense complir” del govern valencià s’han obert pas entre les pancartes i els crits dels manifestants.

Un ampli dispositiu policial, amb un cordó a dues bandes del carrer, ha acompanyat els manifestants en el seu pas pel carrer de Xàtiva i Colom, fins a arribar a la plaça d’Amèrica. Uns trenta furgons policials supervisaven la bona marxa de la manifestació en el seu punt final. Segons ha explicat el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, el desplegament ha esdevingut semblant al de l’any passat, que va comptar amb 900 efectius de Policia Nacional només en la manifestació de la vesprada.

La manifestació d’enguany, tot i el caràcter reivindicatiu, es preveia tranquil·la i amb unes reivindicacions amplificades, potser, pel període electoral, però apaivagades per l’agredolça satisfacció amb el govern del Botànic, a qui han reclamat més accions en la reforma del sistema del finançament autonòmic i que s’avance en la capacitat d’autogovern valencià.

Tot i així, la nota més combativa ha estat protagonitzada pel bloc antifeixista, convocat per la Coordinadora Sindical Obrera. Pancartes i proclames com “València serà la tomba del feixisme”, “València serà antifeixista o no serà” o “Cap repressió ens aturarà” han colonitzat les principals proclames d’un bloc més jove i, en certs punts, més nombrós que el de la Comissió 9 d’Octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa