Marxes, càntics, piquets informatius i accions artístiques tenyeixen de morat les primeres hores del 8 de Març

Les entitats convocants de la vaga de 24 hores celebren "l'èxit" de l'aturada "per la seua repercussió mediàtica" i la participació "de milers de dones des de primeres hores del matí"
8 març 2019 12:32h
La Comissió Feminista de Cures ha escenificat una performance davant l'Estació del Nord per a visibilitzar el treball de la llar. / DLV

VALÈNCIA. Marxes, càntics, accions artístiques, piquets informatius i missatges reivindicatius tenyeixen de color morat els carrers de València i altres punts del País Valencià des de primera hora d'aquest divendres, Dia Internacional de les Dones.

Diversos sindicats i moviments feministes han organitzat per a aquesta jornada piquets informatius i més d'un centenar d'accions, abans de les manifestacions de la vesprada (Veure vídeo).

A València, a les 10.00 hores, la Comissió Feminista de Cures ha escenificat una performance davant l'Estació del Nord per a visibilitzar el treball de la llar, "que no té cap consideració". Enguany, han volgut "cuidar les cuidadores" i destacar la seua labor.

D'altra banda, al centre de la ciutat s'ha tallat un carril a l'altura del carrer de Xàtiva per la presència d'un grup de manifestants representants de CNT.

Des d'Intersindical –sindicat que convoca vaga de 24 hores–, s'ha qualificat de "positiu" l'inici de l'aturada, que valoren com "un èxit" per la seua repercussió mediàtica i la participació "de milers de dones tant en la protesta com en els piquets i concentracions des de primeres hores del matí".

Com a exemple, cita els piquets a l'entrada de València en la rotonda dels Hams i l'entrada des de Barcelona, així com els que recorren el centre amb especial atenció als hotels que "exploten" cambreres i establiments comercials, l'estació de Renfe i Correus.

CCOO PV i UGT-PV han convocat un piquet a partir de les 12.00h des de les Torres de Serrans de València. L'activitat acabarà al carrer de Colom, on coincidirà amb els piquets de l'estudiantat, avancen els sindicats en un comunicat conjunt. Des d'aquests dos sindicats s'ha destacat la celebració de concentracions a les portes d'hospitals, piquets informatius a les portes d'alguns centres educatius i un acte reivindicatiu a les portes de la Ciutat de la Justícia de Castelló. 

El 8M també s'ha deixat sentir en empreses amb aturades en el torn de nit de Ford Almussafes, Lear, Effige i Montes Tallón, segons fonts sindicals.

Un micròfon obert en solidaritat amb les preses

Paral·lelament, l'Assemblea Feminista 8M València continuarà amb les accions que va començar en els '8 Dies de Revolta Feminista' que, a més dels actes que coincideixen amb Intersindical, també inclouen piquets informatius a Benimaclet a les 8.30h i piquets i taller de pancartes al Cabanyal d'11.00h a 13.00h.

A les 16.00h hi haurà un micro obert al CIE de Sapadors en solidaritat amb les preses i a les 16.45h eixiran des d'eixe centre cap a la manifestació.

Manifestacions a la vesprada "contra la barbàrie"

A la vesprada seran les manifestacions de Castelló de la Plana, Ontinyent i València, a les 18.00h; d'Oriola, a les 18.30h, i d'Alacant, Elx, Gandia i Xàtiva, a les 19.00h.

El manifest de la Comissió 8 de Març, amb el títol 'Enfront de la barbàrie, lluita feminista', denuncia que els treballs de cures estan "invisibilitzats i menyspreats" i els volen posar "al centre" de la societat, a més d'exigir "corresponsabilitat en la llar i els plens drets de ciutadania, el dret a cuidar i a ser cuidades".

En el mateix sentit, el text rebutja les condicions d'"explotació i esclavitud" de les dones i defensa construir estratègies de consum alternatives, que ajuden a crear "un món social i laboralment més just, més respectuós amb el medi ambient i amb la vida de les persones".

En aquest context, subratlla les discriminacions i violències en el treball i denuncia que ser dona és "la principal causa de pobresa". També es parla de la llei d'estrangeria, que es qualifica de "racisme institucional". "Als qui protagonitzen aquesta onada reaccionària i patriarcal, les dones els responem amb aquest tsunami feminista. Ni un pas arrere en els nostres drets", conclou el text.

next