Diari La Veu del País Valencià
Mavi Mestre, sobre els discursos contra la igualtat: No podem consentir canvis que ens facen retrocedir

VALÈNCIA. La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha celebrat les passes que s’han fet durant el darrer llustre en favor de la igualtat, sobretot, en l’àmbit acadèmic. “Hem avançat però hem de seguir fins que no hàgem de parlar d’igualtat”, ha encoratjat la també catedràtica de Psicologia aquest dimecres durant la presentació dels actes culturals que inicia la institució aquest 2019 per a commemorar els 520 anys de l’Estudi General i els 20 anys de La Nau.

Tanmateix, Mestre ha aprofitat per a alertar dels discursos masclistes que proliferen darrerament. La rectora no ha volgut assenyalar cap entitat o persones directament però sí que ha posat damunt de la taula una dada: malgrat els avanços en corresponsabilitat entre homes i dones, només un 21% de les docents són catedràtiques.

“Som una universitat compromesa amb la igualtat efectiva entre homes i dones”, ha destacat Mestre, qui ha assenyalat que seguir treballant en aquest sentit “és un repte de futur”. Crec que hem avançat però, tal com comentava fa uns dies amb la vicerectora d’Igualtat, és perillós que hi haja canvis que ens facen retrocedir. No podem consentir-ho”, ha emfatitzat.

“Se senten comentaris preocupants”, ha insistit en ser preguntada pels perills que inciten a eixos canvis en drets igualitaris. “El que hem avançat ja no té retrocés”; per tant, “hem de seguir defensant eixa corresponsabilitat. Són avanços importants i em ressistisc a pensar que siguen valors que queden en un segon pla” perquè “no hem arribat a l’objectiu de la igualtat”, ha afegit.

“Quan em pregunten pel paper de la dona en la universitat, simplement done una dada: Hi ha un 21% de dones catedràtiques. Hem avançat en els últims cinc anys del 14% al 21%. Això és perquè les dones som menys intel·ligents que els homes per a presentar-nos a càtedra? No, no és així. Les dones, i això es veu en tota la carrera universitària, tenen millor rendiment, però quan prenen la decisió de ser mares, es retiren de la investigació, es retiren parcialment de la docència i, per tant, tarden més temps a acreditar-se”, ha explicat.

La xifra, però, és “molt exemplificativa” per a “defensar eixa corresponsabilitat”, ha destacat, alhora que ha demanat als “governs” que “assumisquen aquestos valors” i que “actuen en conseqüència” perquè la dona “puga promocionar i assumir càrrecs de gestió de major responsabilitat”. “La dona no s’ha d’excloure però ens han de donar suport perquè puguem compaginar les diferents decisions que prenem al llarg de la vida”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa