May demana a la Unió Europea un segon ajornament del Brèxit fins al 30 de juny

Tusk proposa una pròrroga "flexible" de 12 mesos amb la possibilitat d'escurçar-la si el parlament britànic aprova l'Acord de Retirada abans
5 abril 2019 11:15h
May s'ha compromés a "fer les preparacions necessàries per a celebrar" les eleccions europees si el parlament britànic no aprova l'Acord de Retirada abans del 23 de maig. Imatge d'arxiu. / ACN

BRUSEL·LES. La primera ministra britànica Theresa May ha demanat a la Unió Europea un segon ajornament del Brèxit fins al 30 de juny. En una carta oficial al president del Consell Europeu, on seuen els caps d'estat i de govern de la UE, la líder tory ha proposat "acordar un calendari" "permeta al Regne Unit sortir del bloc abans del 23 de maig" si el parlament ratifica a temps l'Acord de Retirada. May està mantenint converses amb el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, per a intentar pactar un acord sobre el Brèxit i superar l'actual "impàs". Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, té la intenció de proposar als 27 governs de la UE que concedisquen una pròrroga "flexible" de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d'escurçar-la si el parlament britànic aprova l'Acord de Retirada abans, segons ha publicat la BBC.

Segons va assegurar el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker aquest dimecres, la Unió Europea està disposada a concedir aquesta segona pròrroga del Brèxit si el parlament britànic aprova l'acord de sortida abans del 12 d'abril, però els líders europeus hauran de decidir a la cimera extraordinària del pròxim dimecres fins quan i en quines condicions l'atorguen.

Primera pròrroga

La primera data per a la sortida del Regne Unit estava fixada per al 29 de març però la setmana abans, davant la negativa de la Cambra dels Comuns a ratificar l'acord pactat per May, la líder tory va demanar un ajornament curt que li permetera intentar un altre cop aconseguir una majoria favorable. Els 27 van concedir a May una pròrroga fins al 22 de maig si els diputats britànics aprovaven l'acord abans del 29 de març, però, en cas contrari, l'ajornament seria només fins al 12 d'abril.

El parlament britànic no va donar el seu vistiplau abans del 29 de març i, per tant, la data actual prevista per a la sortida dels britànics és el 12 d'abril.

Eleccions europees


Des de Brussel·les s'havia alertat a Londres dels problemes legals relacionats amb la celebració de les eleccions europees si el Regne Unit continuava a la UE més enllà de l'abril i no tenia intenció de participar-hi.

Així, May ha proposat en la seua carta que, si el parlament britànic aprova l'Acord de Retirada abans del 23 de maig, Londres "cancel·larà les eleccions europees". Tanmateix, si veu que això "no és possible", el govern de May s'ha compromés a "fer les preparacions necessàries per a celebrar-les".

next