May dimiteix com a líder dels 'tories' però segueix sent primera ministra a l'espera d'un substitut

El partit conservador britànic començarà la setmana vinent el procés per a escollir un nou lideratge que anunciarà a finals de juliol
7 juny 2019 19:24h
Theresa May va anunciar la seua dimissió el passat 24 de maig, tot i que ja va dir que la renúncia es faria efectiva aquest divendres, 7 de juny. / REUTERS

BRUSEL·LES. La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha dimitit oficialment aquest divendres a la vesprada com a líder del Partit Conservador, tal com tenia previst des de finals de maig quan va anunciar que renunciava perquè no havia sigut capaç de fer efectiu el Brèxit. 

May, però, es manté com a cap del govern britànic a l'espera que els tories trien un nou líder. El partit conservador britànic iniciarà la setmana vinent el procés d'elecció per a anunciar el nou líder i, conseqüentment, nou primer ministre, a finals de juliol. 

Per ara, ja es coneixen noms de candidats com Boris Johnson; Rory Stewart; Esther McVey; Jeremy Hunt, actual ministre d'Exteriors, o Dominic Raab, exsecretari d'estat per al Brèxit.

Porta oberta a un nou primer ministre

May només podrà renunciar com a cap de l'executiu si pot comunicar a la reina que el seu successor compta amb una majoria de la Cambra dels Comuns al darrere. 

Segons apunta la premsa britànica, Downing Street creu que no serà necessària una votació al parlament per a constatar que el nou líder té la confiança de la cambra. Tanmateix, el nou primer ministre podria ser sotmés a una moció de confiança just després d'assolir el càrrec.

May tenia fins ara una justa majoria per només sis diputats, gràcies al suport dels unionistes del DUP. Aquest suport parlamentari encara s'ha reduït més aquest divendres després de les eleccions a Peterborough, on els conservadors han perdut el seu escó, que ha passat a mans dels laboristes.

next