May obri la porta a un segon referèndum si el parlament britànic accepta el seu nou pla de desconnexió

La primera ministra afirma que és "l'última oportunitat" perquè el Regne Unit abandone la Unió Europea després de mesos de bloqueig de Westminster
21 maig 2019 18:17h
REUTERS

LONDRES. La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat aquest dimarts un "nou acord" per al Brèxit que obri la porta a un segon referèndum. Amb l'objectiu de trobar un terreny comú que permeta ratificar-lo en cambra parlamentària i eixir de l'atzucac actual, May ha admés en una compareixença des de Londres que ha escoltat les "preocupacions" de l'espectre polític i que ofereix noves concessions als diputats. A més, ha afirmat que, després de fins a tres intents fallits d'obtindre la llum verda de Westminster a l'Acord de Retirada, el Regne Unit no marxarà de la UE sense un acord ampli.

Entre les novetats del que ella mateixa ha batejat com "nou acord" per al Brèxit –el text de la Llei de l'Acord de Retirada– hi ha celebrar una votació sobre si fer o no un segon referèndum i mantindre el país a la unió duanera de forma "temporal".

Segons May, la legislació inclourà el requisit de consultar als diputats britànics si volen o no un segon referèndum; ara bé, el requisit s'aplicaria només si li aproven la llei que permetria implementar l'Acord de Retirada. D'aquesta manera, la primera ministra entén que aquells que demanen un segon referèndum –com ara els escocesos de l'SNP– podran votar a favor del nou acord.

next