Medi Ambient reforça la prevenció davant l'augment del risc d'incendis forestals per l'onada de calor

La Conselleria ha preparat un dispositiu especial de vigilància a les comarques del Baix Maestrat i dels Ports
28 juny 2019 16:39h
La Conselleria ha demanat als ajuntaments "extremar la precaució" en les zones de risc d'ignició. / DLV

VALÈNCIA. La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha reforçat la prevenció enfront de l'augment del risc d'incendis forestals davant la cresta de l'onada de calor. Per aquest motiu, ha preparat un dispositiu especial de vigilància a les comarques del Baix Maestrat i els Ports, on existeix un elevat dèficit de pluviometria des que va començar l'any hidrològic, que fa que la humitat del sòl i la vegetació siga menor.

En concret, es realitzarà la vigilància de possibles fums des de "punts estratègics" i els agents mediambientals controlaran la circulació de vehicles per les pistes forestals identificant les persones que realitzen activitats de risc. Davant aquesta situació d'onada de calor, la Conselleria demana "extremar la precaució" especialment en les zones amb major risc d'ignicions, la qual cosa ha comunicat també als ajuntaments.

La vegetació forestal anirà perdent humitat amb el pas dels dies, per la qual cosa, en cas que s'iniciara un incendi, es desenvoluparia amb "alta intensitat". La Conselleria ha recordat la prohibició de l'ús del foc per a labors agrícoles i altres activitats de control de la vegetació en terrenys forestals i en la franja de 500 metres al voltant d'aquests.

Per a aquells municipis en què en el seu pla local de cremes aprovat preveja, de forma extraordinària, la possibilitat de poder fer ús del foc en labors agrícoles, es recorda que aquesta autorització "està condicionada al fet que el nivell de preemergència diari siga 1". En els casos que el nivell siga 2 o 3, no es poden donar permisos ni cremar, i la crema ha de quedar completament apagada a les 13.30 hores, si el pla local no preveu un horari més restrictiu.

En relació amb possibles treballs amb el risc d'incendis en terreny forestal o a menys de 500 metres, cal prendre precaucions, com ara arrancar el motor lluny de la vegetació; anar amb compte amb les fugides de combustible, curtcircuits i espurnes; posar mataespurnes als tubs d'escapament, i disposar de punts d'aigua pròxims i extintors.

Focs artificials

Sobre l'ús de focs artificials, està prohibit el llançament de coets, globus o artefactes que continguen foc als terrenys forestals i al seu voltant en una franja de 500 metres, excepte en festeigs locals degudament autoritzats, i sempre que el nivell de preemergència no siga 3.

Amb caràcter general, s'ha demanat als ajuntaments que avisen la població de l'augment del risc d'incendis forestals mitjançant cartells o bàndols, i que donen la corresponent instrucció a la Policia Local de la normativa vigent en matèria de prevenció d'incendis forestals. En cas que el municipi dispose de zones per a cuinar en terreny forestal i que la gestió de la mateixa siga municipal, cal adoptar les mesures perquè siguen clausurats en alerta 3 i que, en la mesura que siga possible, no s'utilitzen quan el nivell de preemergència siga 2.

En cas que en el municipi existisquen basses de reg o piscines de titularitat pública o privada, la Conselleria recomana que aquestes romanguen plenes d'aigua per si fora necessari utilitzar-les en cas d'incendi forestal. També aconsella realitzar una crida als propietaris amb habitatges situats en la interfície urbanoforestal perquè eviten abandonar restes de barbacoes calentes sobre sòl forestal.

next