Diari La Veu del País Valencià
Meliana converteix els seus edificis i carrers en la major exposició del mosaic Nolla

MELIANA. Un recorregut pels punts més emblemàtics que el mosaic Nolla ha deixat al veïnat de Meliana. Aquesta és la proposta que l’Ajuntament de la localitat de l’Horta Nord acaba de posar en marxa per a valorar el patrimoni arquitectònic que gira al voltant d’aquest paviment decoratiu característic de finals del segle XIX i principis del XX.

Una ruta urbana que va des de la plaça del Pou fins a l’Ajuntament passant pel Patronat o l’interior de cases i façanes particulars i que el passat dissabte, 26 d’octubre, va inaugurar un grup de veïns junt amb l’alcalde de Meliana, Josep Riera; el regidor de Cultura, Josep Mateu Lahoz; l’arquitecta municipal, Cristina Alonso, i l’arquitecte encarregat de la restauració del palauet de Nolla, Xavier Laumain. “Aquesta és una xicoteta ruta del que, més endavant, serà part de l’oferta turística de la marca Turisme Carraixet i que permetrà valorar en tot el seu conjunt la riquesa del mosaic Nolla al nostre municipi”, explica l’alcalde.

Quan l’itinerari estiga del tot acabat, cada turista podrà, mitjançant un codi QR, conéixer i descobrir la riquesa arquitectònica del mosaic Nolla, plasmada a cada edifici de Meliana, tant a les façanes com a l’interior d’edificis públics i privats del municipi. “Ja estem treballant en aquest projecte i esperem que comence a créixer al llarg del 2020”, assenyala Riera.

En aquest sentit, l’arquitecta municipal, Cristina Alonso, remarca que el mosaic Nolla singularitza Meliana. “El mosaic Nolla és un element patrimonial molt important per a Meliana, ja que el nostre poble és el bressol de la fabricació d’aquest paviment industrial de finals del segle XIX i principis del segle XX”. “Tenim una representació molt important de la instal·lació d’aquest paviment en l’arquitectura i l’edificació del municipi”, afegeix l’alcalde.

L’arquitecte encarregat de la reforma del palauet de Nolla, Xavier Laumain, destaca, per la seua part, que “la col·locació del mosaic Nolla per part de la gent de Meliana al llarg dels anys ha fet del poble una mostra única perquè no hi ha cap altre municipi amb aquestes circumstàncies”.

Pel que fa al palauet de Nolla, el regidor de Cultura, Josep Mateu Lahoz, explica que la restauració es va fer pensant a donar-li “diferents usos com sala d’exposicions o també tindre la possibilitat de fer concerts al pati exterior”.

La iniciativa de fer del mosaic Nolla un dels grans atractius de Meliana sorgeix l’any 2010. Ara es treballa en la posada a punt del palauet Nolla, que s’espera que reòbriga les seues portes durant el 2020. Els treballs de conservació i remodelació s’han realitzat gràcies a l’aportació econòmica dels fons FEDER que concedeix la Comissió Europea.

L’encarregat de la restauració explica que la finalització dels treballs permetrà dotar el Palau Nolla “d’una gran activitat cultural durant els primers mesos” del 2020, conclou Laumain.

Comparteix

Icona de pantalla completa