Membres de la llista de Ciutadans a Castelló de la Plana denuncien la Junta Directiva davant la Fiscalia

El partit va presentar una llista alternativa a l'encapçalada per Jesús Merino 
7 maig 2019 17:34h
La formació taronja va imposar una llista diferent a la que el candidat Jesús Merino havia confeccionat. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA. Tres membres de la llista de Ciutadans a l'Alcaldia de Castelló de la Plana que havia d'encapçalar Jesús Merino han denunciat davant la Fiscalia el coordinador de l'agrupació local i els membres de la Junta Directiva del partit, que va acordar nomenar com a candidat Alejandro Marín-Buck.

Així mateix, la denúncia també va adreçada contra la secretària d'Organització Provincial de la formació, Sandra Julià, i Domingo Vicent. Com a representants de Cs davant la Junta Electoral, segons s'indica, no van presentar la llista de Jesús Merino, sinó una "diferent de l'aprovada oficialment pel Comité de Candidatures", l'encapçalada per Marín-Buck, sense que Merino "haguera expressat la seua renúncia al lloc d'alcaldable".

En la denúncia s'explica que Jesús Merino, després de ser confirmat com a candidat de Cs a l'Alcaldia de Castelló en les pròximes eleccions municipals, va confeccionar la resta de la llista, que va ser aprovada pels òrgans competents del partit. No obstant això, el coordinador de l'Agrupació Local va informar els afiliats a través d'un correu electrònic que la Junta Directiva havia acordat nomenar com a cap de llista Marín-Buck.

Els denunciants recorden que el Comité Electoral Autonòmic i el Comité Nacional de Candidatures són els dos organismes creats pel partit per a la confecció de llistes electorals i que va ser el Comité Nacional qui va triar Jesús Merino per a encapçalar la llista.

"Una llista imposada"

La denúncia indica que, segons es desprén d'una acta notarial, el 22 d'abril Merino va fer lliurament en la seu de Cs de la seua llista de candidats perquè fora presentada davant la Junta Electoral per part dels representants del partit, moment en què Sandra Julià li va dir que constava en una altra llista. Davant això, Merino va assenyalar que només acceptaria anar de número 1 en la seua llista i que no coneixia cap altra alternativa a la candidatura que ell presentava.

Els denunciants –María José Aparici, José María Perales i Salvador Vives– asseguren que aquests fets són "molt greus", ja que "ni la Junta Directiva de l'Agrupació Local, ni la senyora Julià ni el senyor Vicent tenen capacitat ni potestat per a canviar la llista aprovada per la direcció del partit a Madrid".

Finalment, en la denúncia s'assenyala que Cs va presentar davant la Junta Electoral una llista diferent de l'aprovada oficialment pel Comité de Candidatures, sent aquesta reemplaçada per una altra que els denunciants consideren "fraudulenta", "sense que aquest haguera expressat la seua renúncia al lloc d'alcaldable".

Els denunciants consideren que aquesta conducta ha limitat "injustificadament" la seua llibertat i el seu dret al sufragi passiu i al seu torn el dret dels ciutadans a votar lliurement, demanen al Ministeri Fiscal que admeta l'escrit i acorde la incoació de l'expedient.

Polèmica també a Borriana

No és la primera denúncia a què Sandra Julià haurà de fer front. La candidata oficial de Ciutadans a Borriana també va denunciar davant la Junta Electoral la presentació d'una llista alternativa, després que el partit presentara una candidatura "no ratificada" pels òrgans competents en què no apareix l'alcaldable.

A més, també es van presentar dues denúncies davant la Fiscalia: una contra els 23 integrants de la llista que s'ha presentat davant la Junta Electoral i una altra contra la secretària d'Organització de Ciutadans a la demarcació de Castelló i representant del partit en la Junta Electoral de Zona, Sandra Julià.

next