Les Corts inicien una nova legislatura amb la tria de Morera com a president de les Corts

Salvador, Bellver, Arquillos i Cabedo són la resta de membres de la Mesa
16 maig 2019 12:53h
Enric Morera repeteix com a president d'una Mesa de les Corts en la qual tots els grups parlamentaris estaran representats a excepció de Vox. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Aquest dijous comença la X legislatura a les Corts amb la constitució de la Mesa del Parlament. Aquests dies els partits han anat fent públiques les seues propostes per a ocupar els seients que ara s'han ratificat mitjançant una votació.

Així, Enric Morera (Compromís) repetirà com a president de les Corts mentre que María José Salvador (PSPV) en serà la vicepresidenta. Jorge Bellver (PPCV) ocuparà el càrrec de vicepresident segon, Cristina Cabedo (Unides Podem) serà la secretaria primera i l'últim seient serà per a Luis Arquillos, que serà el secretari segon de la Mesa de les Corts.

La sessió ha començat vora les 10.40h, amb la constitució de la Mesa d'Edat, formada per tres membres: Vicent Soler (PSPV), Aitana Mas (Compromís) i Jesús Salmerón (Ciutadans). 

Soler ha pronunciat un discurs marcat per la defensa de l'autogovern "des de l'època preautonòmica fins a hui". A més, ha destacat que es tracta d'una cambra "plural, jove i igualitària". La intervenció ha conclòs parafrasejant uns versos d'Estellés: "Assumirem la veu d'un poble i serem per sempre la veu del nostre poble".

Després han començat les votacions per a la Mesa de les Corts. S'han presentat dues candidatures per a la Presidència: la d'Enric Morera, de Compromís, i la de José María Llanos, de Vox. Morera ha obtingut 52 vots i Llanos, 10. A més, hi ha hagut 37 vots en blanc. D'aquesta manera, es confirmava que Morera repetiria com a president del Parlament valencià.

Més endavant s'han escollit les Vicepresidències i les Secretaries de la Mesa. S'han presentat tres candidatures per a la Vicepresidència Primera de la Mesa de les Corts–María José Salvador (PSPV), Jorge Bellver (PPCV) i Llanos Massó (Vox)– i tres per a la Vicepresidència Segona. La candidatura de Salvador i Vicent Arques ha obtingut obté 52 vots; la de Bellver i Elena Bastidas, 37, i la de Massó i Vicente Manuel Roglá, 10. Pel que fa a les Secretaries, Cristina Cabedo (Unides Podem-EUPV) ha obtingut 52 vots i Luis Arquillos (Ciutadans), 37 vots.

Quan faltaven pocs minuts per a la una de la vesprada, Enric Morera ha pronunciat el seu discurs com a nou president de la cambra. "Seré el president de totes i tots", ha afirmat. També ha recordat que és "d'eixa generació que sap molt bé com ha costat recuperar les institucions de l'autogovern valencià" i ha defensat l'acostament de les Corts Valencianes a la societat: "Cal obrir més les nostres portes, de bat a bat, a tots els col·lectius".

Ja cap al final del seu discurs, el nou president de les Corts ha afirmat que enceta aquesta legislatura "amb la mateixa il·lusió i convicció" que quan va arribar per primera vegada a aquestes Corts. "La política m'ha aportat molt, perquè he aprés molt de moltíssima gent, però mantinc intactes els valors que he aprés de la meua família", ha afegit, per a concloure amb un "Senyories, tenen en mi un servidor públic, al seu servei. Així ha donat per iniciada la X legislatura de les Corts Valencianes.

next