Meritxell Batet, investida presidenta del Congrés en segona votació

La candidata del PSOE s'ha quedat a només un vot de la majoria absoluta en la primera ronda
21 maig 2019 12:09h
La diputada del PSC ha sigut elegida amb els vots del grup socialista i, també, els de Podem, el Partit Nacionalista Basc, Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria. / JAVIER BARBANCHO

MADRID. La socialista catalana Meritxell Batet ha sigut escollida en segona votació presidenta del Congrés amb 175 vots a favor. La candidata del PP, Ana Pastor, n'ha obtingut 125. A més, hi ha hagut 35 vots en blanc i 15 de nuls.

La diputada del PSC ha sigut elegida amb els vots del grup socialista i, també, els de Podem, el Partit Nacionalista Basc, Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria. ERC ha escrit la paraula 'Llibertat' i JxCAT ha votat en blanc. Pel que fa al PP i Ciutadans, han votat Ana Pastor, mentre que Vox ha emés vot nul. 

Batet presidirà una Mesa progressista on –si es compleixen els càlculs per a les votacions que ara venen– la diputada de Podem ocuparà la vicepresidència i el PSOE i Podem confirmaran una majoria progressista per a tramitar les iniciatives de l'executiu de Pedro Sánchez. La Mesa estarà formada per tres membres del PSOE, dos de Podem, dos del PP i dos de Ciutadans, i no hi tindran presència ni les forces independentistes, ni el PNB, ni Vox.

Batet ha estat elegida en segona votació perquè no ha aconseguit la majoria absoluta en la primera i ha esdevingut presidenta del Congrés per majoria simple. Queden ara dues votacions més. La primera és la de les vicepresidències; segons el disseny que ha fet el PSOE seran, per ordre, per a Gloria Elizo (Podem), Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP) i Ignacio Prendes (Ciutadans). La segona, la de les secretaries, que seran per a Gerardo Pisarello (En comú Podem), Sofia Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Yllana (PP) i Patrícia Reyes (Cs).

La primera votació de la presidència de la Mesa del Congrés ha acabat sense que Batet haja aconseguit els suports necessaris per a ser investida. La candidata del PSOE s'ha quedat a només un vot de la majoria absoluta –n'ha obtingut 175– i s'ha hagut de sotmetre a una segona votació en la qual els diputats han hagut de triar entre Batet i la segona candidata més votada –amb 67 vots–, la popular Ana Pastor.

Per a ser investida en aquesta segona volta, Batet només necessitava obtindre més vots que la candidata popular sense arribar a la majoria absoluta. A banda, en primera votació, la candidata de Ciutadans, Sara Giménez, ha obtingut 58 vots, i el diputat proposat per Vox, Ignacio Gil Lázaro, 24. A més, hi ha hagut 19 vots nuls i 7 en blanc.

Què passarà amb els presos electes?

Una vegada elegida presidenta, el primer repte de Meritxell Batet serà resoldre la situació dels presos. La Mesa del Congrés es reunirà entre aquest dimarts a la vesprada i dimecres amb aquesta qüestió a l'ordre del dia. El Tribunal Suprem ja ha avançat que no suspendrà els presos electes com a parlamentaris i que deixarà la decisió en mans de la Mesa, que haurà de demanar un informe sobre la suspensió als lletrats de la cambra baixa.

Sobre la taula, la possibilitat d'aplicar l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que es pot suspendre un diputat "quan, concedida per la cambra l'autorització objecte d'un suplicatori i ferma la interlocutòria de processament, es trobe en situació de presó preventiva i mentre dure aquesta".

Si es dona aquesta segona situació, es podria produir una rebaixa de la majoria absoluta de 176 a 174 vots. El fet pren més importància encara perquè es podria produir enmig de la votació de la investidura de Sánchez. Si la majoria absoluta baixara a 174, es podria facilitar la investidura del candidat socialista, que no necessitaria ni el suport ni l'abstenció dels independentistes.

next