Més de 15.000 persones amb mobilitat reduïda no ixen mai de casa perquè l'edifici on viuen no està adaptat

Un informe de la Fundació Mútua de Propietaris i COCEMFE revela que el 69% dels valencians amb mobilitat reduïda necessiten ajuda per a eixir del lloc on resideixen
19 juny 2019 11:45h
L'estudi pretén conéixer la situació en què viuen els 306.900 valencians amb mobilitat reduïda 1. / COCEMFE ARXIU

VALÈNCIA. Un 69% dels valencians amb mobilitat reduïda necessiten ajuda per a eixir de les seues vivendes, i més de 15.000, un 5%, no ho fan mai, principalment per falta d'accessibilitat de l'immoble en el qual resideixen.

Així ho plasma l'estudi 'Mobilitat reduïda i accessibilitat en l'edifici' elaborat per la Fundació Mútua de Propietaris en col·laboració amb la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) amb l'objectiu de conéixer la situació en la qual viuen els 306.900 valencians que tenen mobilitat reduïda 1.

D'acord amb l'informe, un 39% d'aquest grup social al País Valencià passa molts dies sense eixir de casa, principalment per la falta d'accessibilitat del lloc on resideixen. De fet, el 29% considera que si el seu edifici estiguera més adaptat a les seues necessitats eixiria amb més freqüència de casa, un percentatge que augmenta en el cas de les persones amb mobilitat reduïda que resideixen en edificis sense ascensor.

Sobre aquest tema, la directora de la Fundació Mútua de Propietaris, Laura López Demarbre, ha constatat que, de vegades, la llar es converteix en "una presó" per a les persones amb mobilitat reduïda a causa de la dificultat que tenen per a poder entrar o eixir. "Hi ha persones que es troben presoneres en sa casa per la falta d'accessibilitat al seu edifici", ha assenyalat. 

Per això, el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, ha recalcat que "és imprescindible que les persones amb discapacitat" siguen "autònomes" per a poder participar en igualtat de condicions i exercir el dret a l'educació, a l'ocupació o a l'oci.

L'estudi revela que un 62% dels enquestats valencians tenen problemes de mobilitat sense ser usuaris de cadira de rodes, bé perquè utilitzen algun tipus de sistema de suport (crosses, bastó, caminador) o, simplement, perquè es desplacen de forma inestable. A més, el 35% dels enquestats utilitzen cadira de rodes manual o elèctrica.

La normativa vigent atribueix a les comunitats de propietaris la responsabilitat de garantir l'accessibilitat en l'edifici. En aquest punt, l'estudi detecta que les comunitats amb major nombre de veïns són les que, en menor mesura, han realitzat accions en favor de l'accessibilitat.

Fons Estatal d'Accessibilitat

Per aquest motiu, la Fundació Mútua de Propietaris i COCEMFE reclamen la creació d'un Fons Estatal per l'Accessibilitat Universal posant l'accent que "és imprescindible que s'establisquen ajudes específiques per a afrontar obres d'accessibilitat que garantisquen el dret a una vida independent".

Segons un estudi anterior de la Fundació Mútua de Propietaris, només un 0,6% dels 9,8 milions dels edificis d'habitatges a Espanya compleixen els criteris d'accessibilitat universal per a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat.

Les manques en matèria d'accessibilitat dels immobles han provocat que un 21% de les persones amb mobilitat reduïda en el territori valencià hagen hagut de canviar alguna vegada de domicili per aquest motiu.

En concret, les escales provoquen que el 80% d'aquestes persones no puguen moure's de manera lliure, seguides de l'accés al carrer (36%) o al portal (29%). A més, les principals millores que es farien són la instal·lació d'un ascensor, entre els qui no tenen, i de portes automàtiques.

Per a tractar de solucionar aquesta situació, els principals recursos utilitzats pels valencians amb mobilitat reduïda són l'ajuda de familiars i amics (72%). Així mateix, un 17% compten amb personal professional de suport, un 22% reben ajudes econòmiques i un 9% asseguren que no disposen de suport.

Així mateix, les noves tecnologies també estan jugant un paper positiu: un 48% asseguren que les utilitzen per a les seues gestions i un 19%, per a realitzar compres per Internet. No obstant això, hi ha una bretxa digital que afecta els majors de 60 anys i els qui viuen en zones geogràfiques amb serveis digitals menys desenvolupats.

Sentir-se malament amb un mateix

L'estudi estableix també una clara relació entre la falta d'autonomia i l'estat d'ànim: un 63% de les persones amb mobilitat reduïda se senten malament amb elles mateixes, una percepció més accentuada entre les persones majors de 70 anysm que, a més, són les que en major mesura afirmen que es queden molts dies sense eixir de casa.

En termes d'ajudes econòmiques a l'accessibilitat, només un 10% dels edificis que compten amb persones amb mobilitat reduïda manifesten haver rebut alguna ajuda per a millorar la seua accessibilitat. No obstant això, un 30% de les consultats assegura haver demanat a la comunitat de propietaris alguna adaptació, de les quals s'han atés poc més de la meitat

next