Més de 290 funcionaris moren extenuats comptant vots a Indonèsia

Els treballadors van recomptar per primera vegada paperetes de tres eleccions el mateix dia 
28 abril 2019 10:45h
Dimecres 17 d'abril es va celebrar una triple convocatòria electoral a Indonèsia en què es van dipositar 772 milions de vots. / Albert Ivan Damanik/ZUMA Wire/dp / DPA

VALÈNCIA. Fins a 296 funcionaris han mort i més de 2.000 han emmalaltit a causa del cansament que els va provocar el recompte dels comicis generals a Indonèsia. Segons recull el diari Ara, aquesta era la primera vegada que el govern va decidir celebrar alhora les eleccions presidencials, les legislatives i les regionals amb l'objectiu d'estalviar diners. Això va suposar que els treballadors estigueren més d'un dia comptant paperets a mà o fent tasques de supervisió en un total de 800.000 col·legis.

Indonèsia, el quart país més poblat del món, té 193 milions de votants, el 80% dels quals va dipositar la seua papereta. És a dir, els treballadors van haver de recomptar els vots de més de 150 milions de persones. A això cal sumar que s'havien de gestionar cinc paperetes per cada votant, explica Europa Press. És a dir, 772 milions de vots.

Les xifres han sigut confirmades pel portaveu de la Comissió General per a les Eleccions, Arief Priyo Susanto, qui ha reconegut que els treballadors "estaven extenuats perquè van haver d'assumir les seues responsabilitats en alguns casos durant més de 24 hores". 

Aquesta comissió està ara en el punt de mira a causa de l'alt cost 'humà' d'aquests comicis. A més, ha necessitat l'ajuda del Ministeri de Sanitat indonesi per a cuidar el funcionariat malalt a causa del cansament. 

Les víctimes del recompte han sigut batejades com a 'herois de les eleccions indonèsies' o 'màrtirs de la democràcia' en les xarxes socials, recull l'Ara, que també informa que molts electors han volgut homenatjar els treballadors al mateix temps que criticaven les autoritats per imposar una jornada electoral que "frega l'esclavisme". 

Les autoritats han reconegut les deficiències en la metodologia del recompte: "Hi ha hagut massa víctimes. Les eleccions van ser massa complicades". A més, el mateix diari informa que la Comissió Electoral indemnitzarà les famílies de les víctimes mortals del recompte amb 36 milions de rúpies, poc més de 2.200 euros.

Pel que fa als resultats, s'espera que els guanyadors s'anuncien, encara, el 22 de maig.

next