Més de 300 persones continuen evacuades en albergs de municipis del Baix Segura

El risc de desbordament del riu Segura disminueix gràcies a la baixada del cabal del riu però la comarca continua inundada
16 setembre 2019 10:44h
El 112 ha rebut 9.484 telefonades relacionades amb un total de 7.154 incidents. / EFE MANUEL BRUQUE

VALÈNCIA. El risc de nous desbordaments del Segura a la demarcació d'Alacant ha disminuït gràcies a la caiguda del cabal del riu, encara que la comarca del Baix Segura continua parcialment negada per la recent gota freda. En aquest episodi, 329 persones van haver de deixar les seues cases pels efectes del temporal i continuen allotjades en albergs d'Oriola, Catral, Crevillent i Almoradí, segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències. 

Les 329 persones desplaçades estan repartides als albergs que s'han instal·lat al Seminari Diocesà d'Oriola, al col·legi Azorín de Catral, al Pavelló Félix Candela de Crevillent i a l'IES Antonio Sequeros d'Almoradí.

Així mateix, es manté la situació 1 per pluges a les comarques valencianes de la Vall d'Albaida i la Costera, la situació 1 per inundacions a la demarcació d'Alacant i la situació 2 per inundacions al Baix Segura.

El 112 ha rebut, des que es va declarar la situació d'emergència per la DANA a les 24 hores del dia 9 de setembre fins a les 2.00 hores d'aquest dilluns, 9.484 telefonades relacionades amb un total de 7.154 incidents. De les 6.924 telefonades rebudes a la demarcació d'Alacant, 4.645 eren del Baix Segura. 

Els municipis més afectats per les acumulacions d'aigua procedent de les intenses pluges i els desbordaments del Segura continuen sent Dolores, Heredades (pedania d'Almoradí), la Daia Nova, la Daia Vella i camps de cultius dels voltants, com ara Algorfa, Formentera del Segura, Guardamar i Rojals.

En aquests moments, el llit del Segura presenta un únic trencament en el terme d'Almoradí, concretament en un punt pròxim al pont que uneix aquesta població amb Algorfa, i tècnics de la Confederació Hidrogràfica (CHS) confien a poder reparar-la al llarg del dia. Aquesta via d'aigua es va produir aquest diumenge poc després que es reparara una similar a escassa distància, segons fonts de la CHS.

Encara que el cabal del Segura baixa significativament amb menys intensitat, aquesta aigua que arriba de la Regió de Múrcia es topa amb grans estancaments, la qual cosa provoca que es mantinga la inundació de vastes extensions agrícoles, i també de molts camins i carreteres.

Quant a la ciutat d'Oriola, on els últims dies es temia un gran desbordament, el risc de noves inundacions pràcticament ha desaparegut perquè el Segura registra poc més de 50 metres cúbics per segon, pràcticament la meitat del cabal a partir del qual se sobra el riu.

La preocupació se situa en aquests moments entorn d'Heredades, Dolores i les Daies. Molts dels esforços se centren en la cerca de l'home de 66 anys que ahir va desaparéixer després de ser arrossegat per l'aigua en una séquia de Dolores. A la demarcació d'Alacant han mort dues de les sis víctimes mortals de l'estat espanyol del present episodi de gota freda, una de Redovà i una altra d'Oriola.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que va visitar Almoradí  aquest dissabte Almoradí, ha proposat crear una mena de 'Pla Marshall' per a recuperar la zona del Baix Segura després d'aquest episodi de pluges i tempestes.

next