Més de mil activistes de tot el món es reuneixen en Las Naves per a defensar la llibertat digital

Fins al 5 d'abril, València acull la cinquena edició de l'Internet Freedom Festival
1 abril 2019 06:00h
Es tracta de la trobada mundial més important pel que a drets digitals es refereix. / INTERNET FREEDOM FESTIVAL 

VALÈNCIA. L'amenaça d'un augment de la censura després de l'aprovació de la directiva sobre copyright i una Internet al servei de les grans companyies seran el teló de fons de la celebració de la cinquena edició de l'Internet Freedom Festival (IFF), que torna a comptar amb el centre d'innovació Las Naves com a seu. A la cita, que se celebrarà entre l'1 i el 5 d'abril, acudiran més d'un miler de persones defensores de la neutralitat de la xarxa i els drets humans de 130 països diferents.

Així, l'Internet Freedom Festival torna a convertir la ciutat de València en la referència mundial de la defensa dels drets humans en l'era digital. El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha ressaltat la importància d'aquest esdeveniment per "la necessitat de garantir la seguretat de persones de tot el món que veuen minvats els seus drets fonamentals, així com defensar la privacitat en Internet". 

Segons ha explicat Pepe Borrás, cofundador de l'IFF, encara que semble paradoxal, "anem a pitjor pel que a drets i llibertats en la xarxa es refereix. Aquesta mateixa setmana, l'Eurocambra ha aprovat la directiva sobre copyright, un fet que només es pot qualificar d'una mala notícia". Així, Borrás ha explicat que "amb l'excusa de protegir els drets d'autors, una cosa que cal fer, el que s'ha imposat és un model que posarà moltes traves per als creadors de contingut i que generarà un gran obstacle per a totes aquelles plataformes que no puguen costejar la implementació dels filtres que la nova legislació estableix". 

"Lamentablement, el que està succeint a Europa no és una excepció, sinó la norma", ha afegit Borrás, qui ha ressaltat que, "segons l'ONG Freedom House, portem huit anys seguits d'augment de la censura en la xarxa". "Ara que la meitat del món ja està connectat a Internet, correm el perill que la següent meitat (Àfrica i Àsia, principalment) es connecte a una Internet que no respecte els drets humans", ha conclòs Borrás. 

La cinquena edició d'aquesta trobada, la més important a nivell mundial pel que fa a drets digitals, estarà marcada per les absències que es recorden des de l'organització. D'una banda, la de la defensora de drets humans sueca i assistent habitual a l'IFF, Josefin Ekermann, qui va morir el passat 9 d'abril en l'accident del Boeing 737 d'Ethiopian Airlines que feia el trajecte entre Addis Abeba i Nairobi. De l'altra, la del periodista veneçolà Carlos Luis Díaz, detingut el passat 12 de març a Caracas i al qual el govern de Nicolás Maduro ha impedit eixir del país. 

Una porta (tancada) a l'optimisme 

Pepe Borrás també ha ressaltat que "la xarxa acaba de complir trenta anys. És moment de tractar Internet de forma madura, perquè la digitalització del món és imparable". Però, en eixe sentit, Borrás ha continuat que "no tot són males notícies, perquè quan ens mobilitzem per a actuar, es produeixen canvis positius, que és precisament el que fem en l'IFF". 

Al respecte, el cofundador d'aquesta trobada ha indicat que "en els últims dies hem vist com Facebook i Instagram eliminen els grups de supremacistes blancs, que YouTube va anunciar que canviarà el seu algoritme per a evitar la difusió de teories conspiranòiques i que Amazon eliminarà els llibres de les antivacunes".

Segons Borrás, notícies com aquestes demostren que és possible canviar coses i que les grans companyies no són alienes a les crítiques. De fet, al llarg de l'IFF es produirà una reunió a porta tancada entre responsables de Twitter i Facebook amb activistes de diferents països del món per a escoltar les seues crítiques i buscar fórmules per a garantir els drets humans i la privacitat dels i les usuàries.

Enguany, en les prop de 250 sessions que se celebraran durant l'IFF en el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, es posarà un èmfasi especial en el doble tall de les fakenews o notícies falses i la seua utilització com a arma política en diferents països a través d'autèntics exèrcits de trols. S'analitzaran, entre d'altres, els casos de Pakistan, Indonèsia, el Brasil o Nigèria, sense oblidar l'increment de la censura a tot el món i el seu impacte econòmic. 

Així mateix, en aquesta edició també tindran especial protagonisme les sessions relatives a la protecció i ús de dades personals i a l'encriptació com a resposta a les necessitats de privacitat de les persones usuàries. Sobre aquest tema, es parlarà de la desregulació de la vigilància digital, la creació d'una nova estructura en la xarxa centrada en la seguretat de les persones que la usen i la guerra encoberta per la sobirania digital. 

Entre d'altres, col·laboren amb l'IFF entitats internacionals com ara Tor, Wikimedia, Lantern, la Ford Foundation, Twitter, Mozilla, l'Electronic Frontier Foundation i locals com la Càtedra DevStat de la Universitat de València o Newtral.

next