La Mesa del Congrés acorda mantindre la majoria absoluta en 176 escons

Els lletrats recomanaven en un informe sol·licitat per la presidenta Batet que la suspensió dels presos electes no alterara la majoria en la cambra
5 juny 2019 14:34h
La Mesa del Congrés, reunida el passat 23 de maig. / CONGRÉS DELS DIPUTATS

VALÈNCIA. La Mesa del Congrés ha acordat per unanimitat mantindre la majoria absoluta de la cambra en 176 escons, malgrat que la suspensió dels diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull supose que aquests quatre parlamentaris no puguen exercir les seues funcions ni participar en les votacions.

Així doncs, la majoria de la cambra continuarà comptabilitzant-se sobre 350, tal com recomanen els lletrats del Congrés en un informe que van fer arribar aquest dimarts a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet. Batet va demanar aquest document als advocats perquè es manifestaren sobre el còmput de majories després d'haver suspés els quatre presos electes.

Aquesta decisió dificulta la investidura de Pedro Sánchez en primera votació, ja que necessitarà 176 vots favorables per a eixir escollit com a nou president. En la segona volta només calen més vots a favor que en contra i –mentre ERC i JxCAT no substituisquen els diputats suspesos– en tindria prou amb els 175 del Grup Socialista, Podem, PNB, CC, Compromís i PRC. En el cas d'un 'no' per part d'ERC i JxCAT, l'absencia dels quatre diputats presos restaria vots al conjunt de contraris a la investidura, que com a màxim sumarien 171 escons. 

Dues opcions sobre la taula

La Mesa tenia sobre la taula dues opcions. La primera, actuar d'acord al precedent del 1989, quan Felipe González va ser investit només amb 167 vots gràcies a la rebaixa de la majoria absoluta que situava el llindar precisament en aquesta xifra de diputats. Aleshores es va decidir rebaixar el cos del Congrés en 22 membres perquè 18 diputats estaven pendents de resolucions judicials sobre el recompte de vots, i 4 diputats més d'HB no van arribar a ocupar l'escó perquè el president del Congrés, Félix Pons, no va acceptar la fórmula de l'acatament 'per imperatiu legal'.

La segona opció era mantindre el cos de 350 membres de la cambra malgrat l'absència dels quatre diputats independentistes. Tots ells tenen la possibilitat de renunciar per a fer córrer la llista i ser substituïts, fet que situaria de nou el total de diputats en plena capacitat d'actuació en 350.

La Mesa ha optat per aquesta segona opció d'acord a l'informe dels lletrats del Congrés, que indiquen que la suspensió "no pot afectar el còmput legal del nombre de membres" de la institució, "ja que se'ls priva de l'exercici però no de la titularitat del càrrec". A banda, també expliquen que "d'acord amb els precedents", la situació de suspensió d'un diputat en els drets i deures s'ha de diferenciar de la no adquisició de la condició plena, així com de la pèrdua d'aquesta condició.

next