Diari La Veu del País Valencià
Metges, filòlegs i informàtics, els més satisfets amb les seues primeres ocupacions

VALÈNCIA. Els graduats en Medicina, amb un 8,8; en Filologia Catalana, amb un 8,4, i en Enginyeria Informàtica i Filologia Clàssica, que empaten amb un 8,3, són qui mostren una satisfacció laboral global més alta en la seua actual o última ocupació. Els segueixen ben a prop els graduats en Física i en Matemàtiques, amb un 8,2. Com que les dades es van obtindre poc després d’acabar els estudis, en la majoria de casos coincideix amb la seua primera ocupació.

Aquests són alguns dels resultats que posa de manifest el segon informe d’inserció laboral de les persones graduades a la Universitat de València, realitzat entre l’alumnat que va acabar els estudis l’any 2014 i 2015 –graus implantats el curs 2009-2019– i el 2015 i 2016 –graus implantats el curs 2010-2011–. Les enquestes es van realitzar un o dos anys després de l’obtenció de la titulació, és a dir, quan els graduats duien en el mercat laboral un o dos anys.

L’informe, publicat per la Universitat de València aquest dimarts, ofereix dades detallades per a 55 titulacions impartides per aquesta institució acadèmica. Segons l’estudi, el 71,1% de les persones graduades en la Universitat de València han trobat treball. Per àrees acadèmiques, les enginyeries són les que tenen més èxit, amb un percentatge del 83,8% d’inserció. Tot seguit hi ha les ciències de la salut (78,6%); arts i humanitats (69,7%); ciències socials i jurídiques (68,6%), i ciències (62,8%).

L’enquesta mostra els resultats de 14 indicadors d’inserció laboral. Ho fa en l’àmbit general de la Universitat de València, segons l’àrea acadèmica i, també, segons el sexe de les persones enquestades. Així doncs, es pot consultar la taxa d’activitat; ocupats; ocupats per compte propi; experiència laboral; ocupats al cap de 6 mesos; l’ajust al nivell d’estudis; l’ajust a la titulació; l’ajust al nivell d’estudis i a la titulació; tècnics o amb persones a càrrec; contracte estable; jornada completa; jornada laboral de preferència; salari, i satisfacció laboral global.

El salari mitjà de les persones enquestades és de 1.197,80 euros. No obstant això, novament hi ha diferències segons l’àrea acadèmica i, també, segons el sexe. En global, els homes cobren una mitjana de 1.239,30 euros i les dones una mitjana de 1.171,30 euros. És a dir, es confirma l’escletxa salarial. Una escletxa que, a més, es produeix en totes les àrees acadèmiques. El col·lectiu millor remunerat són els homes de l’àrea de l’enginyeria, amb 1340,90 euros, mentre que el col·lectiu pitjor remunerat són precisament les dones de la mateixa àrea, amb 1.033,33 euros.

Millorar els plans d’estudi, augmentar l’ocupabilitat i avaluar la situació del mercat laboral

L’elaboració de l’informe s’ha realitzat consultant 4.827 persones (d’un univers de 12.029) mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador. La durada mitjana de l’enquesta era de 20 minuts. Les entrevistes es van fer del 3 al 18 d’octubre del 2016 i del 3 al 24 d’octubre del 2017.

La Universitat de València explica que aquestes dades li permetran millorar els plans d’estudi, augmentar l’ocupabilitat de les persones titulades i avaluar la situació del mercat laboral, entre altres utilitats.

Els informes estan disponibles en la web d’UVocupació i són accessibles des de la web de cada titulació. A més, es poden consultar els resultats globals de l’estudi.

Comparteix

Icona de pantalla completa