Microorganismes intrèpids a ambients desèrtics i zones polars

23 maig 2019 06:00h

Els microorganismes són els organismes més abundants al nostre planeta. Estimem que hi ha al voltant de 300 mil milions de trilions d'organismes procariotes, però el més sorprenent és que la immensa majoria d’ells no poden ser cultivats en un laboratori i, fins que no es van desenvolupar les tècniques de seqüenciació massiva de l'ADN, no va ser possible tindre evidència de la seua existència.

La bioprospecció es la recerca de microorganismes que puguen tindre activitats interessants des del punt de vista de la biotecnologia, com ara activitats degradadores de compostos contaminants o activitats relacionades amb l’elaboració de determinats aliments, com ara el pa, la cervesa o productes lactis.

Al laboratori de Biotecnologia i Biologia Sintètica, entre altres coses, es dediquen a l’estudi de les comunitats de microorganismes establides en ambients poc explorats, exòtics i, a ser possible, extrems, per tal de conèixer qui viu allí i per què i com aquests microorganismes ens poden ser útils.

En esta línia de recerca, els últims anys s'han dedicat a estudiar els microorganismes que habiten les plaques solars, uns aparells totalment artificials i inerts. Als nostres sostres, les plaques solars poden arribar a temperatures per dalt dels 50 graus, i junt amb la mínima capacitat de retenció d’aigua que tenen, tot fa que les condicions que hi trobem siguen prou similars a les que podríem registrar en un desert. Actualment estudiem quines activitats interessants des del punt de vista de la biotecnologia i la biomedicina poden oferir-nos els bacteris que hi habiten.

Esther Molina va estudiar Biotecnologia a la Universitat de València i el Máster en Recerca i Desenvolupament en Biotecnologia i Biomedicina en aquesta mateixa universitat. Va gaudir d’una estada a la Universitat de Warwick i posteriorment es va incorporar al grup de recerca de Biotecnologia i Biologia Sintètica, a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes. Actualment treballa a la seua tesi doctoral i en paral·lel dedica gran part del seu temps a la divulgació científica en xarxes socials amb el blog EvidenTmenT i també en xarrades i esdeveniments relacionats.

next