El Ministeri de Sanitat nega cap canvi en la normativa sobre la venda de medicaments sense recepta

Una llei del 2015 estableix que l'ibuprofén de 600 mil·ligrams i el paracetamol d'1 gram necessiten prescripció mèdica
31 maig 2019 17:29h
Una llei del 2015 ja inclou com a infracció greu el fet de "dispensar medicaments sense recepta, quan aquesta resulte obligada". / UCAM

VALÈNCIA. Malgrat que una de les notícies del dia és que a partir d'ara caldrà recepta mèdica per a comprar ibuprofén i paracetamol, el Ministeri de Sanitat ha aclarit que no s'ha produït cap canvi en la normativa que regula la venda d'aquests medicaments, segons informa El País.

Així, una llei del 2015 –en concret, el decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris– ja inclou com a infracció greu el fet de "dispensar medicaments sense recepta, quan aquesta resulte obligada".

En el cas del paracetamol d'un gram, per exemple, cal recepta mèdica des del juliol del 2017, quan l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va revisar i va modificar les seues condicions de venda. Per tant, legalment no hi ha cap novetat respecte a la venda d'aquest tipus de medicaments. En aquest sentit, la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària recorda l'obligació de complir la Llei de Garanties i Ús Racional dels Medicaments aprovada el 2015.

Segons recull El País, el Ministeri de Sanitat tampoc té constància que hagen augmentat les inspeccions a les farmàcies. D'altra banda, en diversos mitjans s'ha mencionat l'entrada en vigor del Sistema Espanyol de Verificació del Medicament (Sevem). Però aquest sistema, que es va posar en marxa seguint una directiva europea per a lluitar sobretot contra la falsificació de medicaments, es va implementar ja al febrer. És a dir, fa tres mesos. Per tant, tampoc justificaria que la clientela trobe més dificultats a partir d'ara per a aconseguir els fàrmacs.

Però, la principal 'falsa notícia' que s'ha difós és que no es podrà comprar ibuprofén, paracetamol ni omeprazol sense prescripció mèdica. El que actualment ja no es pot adquirir sense recepta és l'ibuprofén de més de 400 mil·ligrams (però sí les presentacions amb menys dosis). En el cas del paracetamol, no es pot adquirir sense recepta la presentació d'1 gram i més de 10 pastilles (però sí la de 500 o 650 mil·ligrams). Pel que fa a l'omeprazol, cal recepta si la caixa duu més de 14 unitats de 20 mil·ligrams. Per tant, hi ha la possibilitat de comprar qualsevol d'aquests medicaments en dosis més baixes sense haver de passar pel metge. Qualsevol dubte es pot resoldre consultant en la web de l'AEMPS.

next