El Ministeri no veu ara un problema estar en funcions i confia lliurar el finançament abans que acabe el mes

El departament dirigit per la ministra María Jesús Montero considera que el finançament dels diferents territoris no hauria de dependre de si hi ha govern a l'Estat
21 setembre 2019 13:18h
Montero va assegurar dijous que "quasi" té preparada una solució per al problema . / EFE

MADRID. El Ministeri d'Hisenda assegura que continua treballant intensament per a trobar una solució que permeta abonar a les comunitats autònomes les quantitats pendents dels lliuraments a compte i "confia" a trobar-la "com més prompte millor".

Així ho han assegurat a EFE aquest dissabte fonts del Ministeri, que no han volgut pronunciar-se sobre la informació d'El País que apunta al fet que eixa solució ja està dissenyada i permetrà desbloquejar 4.500 milions d'euros per a realitzar els pagaments abans que acabe setembre. 

Les citades fonts es limiten a indicar que Hisenda confia a trobar una solució a un problema que és molt complex a nivell tècnic i diuen que no poden aventurar si es trobarà "durant aquest mes, el següent o l'altre". "Tenim clar que eixos diners han d'estar com més prompte millor en mans de les comunitats autònomes i que el seu finançament no pot dependre que hi haja pressuposts o govern [a l'Estat], però la situació és la que és", han assegurat.

Tot i això, els socialistes valencians ja han celebrat l'arribada d'aquests fons abans que acabe el mes, i consideren que serà "un baló d'oxigen" per a la tresoreria de la Generalitat. 

En qualsevol cas, amb la convocatòria d'eleccions per al 10 de novembre és molt poc probable que construïsca un govern abans que acabe el 2019, la qual cosa obri la porta al fet que l'executiu espanyol en funcions abone eixes quantitats sense botar-se el dictamen referent a l'Advocacia de l'Estat.

Eixe òrgan, integrat en el Ministeri de Justícia, va apuntar a l'agost que el govern espanyol en funcions no podia realitzar els citats pagaments –corresponents a la millora de la recaptació tributària durant enguany– perquè amb eixa mesura podria condicionar l'actuació del següent executiu estatal.

Amb els terminis actuals, i atés que aquests pagaments es corresponen amb el 2019 i haurien d'efectuar-se abans del 15 de desembre, l'executiu espanyol actual pot al·legar que el seu abonament no condicionarà l'actuació del pròxim govern espanyol, que es formarà en tot cas el 2020.

Dijous passat, la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir que "quasi" té llista una solució, encara que cal "deixar que treballen els cossos tècnics del Ministeri, que són els que definitivament l'han de validar".

next