El Ministeri de Sanitat confirma casos de listeriosi a Catalunya i a Aragó

Actualment hi ha 150 persones afectades pel bacteri a tot l'estat espanyol
21 agost 2019 14:15h
La ministra ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans a València, on ha visitat l'Espai Sanitari Campanar Ernest Lluch acompanyada pel president Ximo Puig. / JORGE GIL

VALÈNCIA. La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha assegurat aquest dimecres que s'han confirmat tres casos de listeriosi a Catalunya. Segons la ministra, tots els casos tenen ''relació directa'' amb el consum de carn entatxonada a Andalusia, ja siga perquè l'han consumida en aquesta autonomia o han portat la carn des d'allà. La ministra també ha confirmat tres casos a Aragó. En total, segons el Ministeri, hi ha 150 casos de listeriosi a tot l'Estat –132 a Andalusia i la resta en cinc autonomies diferents–. 

La ministra ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans a València, on ha visitat l'Espai Sanitari Campanar Ernest Lluch acompanyada pel president Ximo Puig. Carcedo ha recordat que des del 16 d'agost s'ha impedit la comercialització de qualsevol producte elaborat en aquesta fàbrica a partir del mes de maig. La ministra ha insistit que tots els casos confirmats, també els tres d'Aragó, tenen relació amb el focus d'una empresa de Sevilla. 

La responsable de Sanitat ha explicat que el producte té tres mesos de caducitat i ha demanat que qui tinga aquests productes de carn entatxonada a casa no els consumisca i que qui puga tindre símptomes es dirigisca al centre de salut per a ser diagnosticat. Per a Carcedo, cada dia que passa ''el risc és menor''.

La ministra ha dit que s'haurà d'analitzar ''amb precisió'' què ha passat, però ha demanat fer-ho amb ''diagnòstics certs i anàlisis confirmats''. Carcedo ha recordat que la listeriosi és una malaltia de declaració obligatòria nominativa i, en el cas d'un brot, de comunicació diària, i ha demanat no ''especular''. Carcedo assegura que tan prompte com la Junta d'Andalusia va comunicar el brot, el Ministeri va activar les dues xarxes, alimentària i sanitària, de comunicació amb totes les autonomies pels possibles casos que es puguen produir.

La Junta d'Andalusia va confirmar aquest dimarts, 20 d'agost, la primera mort d'una pacient afectada pel brot infecciós de Listeria monocytogenes. Es tracta d'una dona de 90 anys que estava ingressada a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

next