La ministra de Justícia abandona un acte a Mauthausen perquè s'han usat les paraules 'presos polítics'

Dolores Delgado considera que és "una expressió d'exclusió" de la Generalitat de Catalunya que "contravé l'esperit que es va forjar" a Mauthausen
5 maig 2019 13:56h
La ministra Dolores Delgdo ha afirmat que les paraules 'presos polítics' són una "expressió d'exclusió" de la Generalitat de Catalunya que "contravé l'esperit que es va forjar" a Mauthausen./ TÀNIA TÀPIA, ACN

BARCELONA. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha abandonat un acte de la Generalitat de Catalunya per a commemorar l'alliberament del camp d'extermini de Mauthausen quan la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, ha qualificat els líders independentistes actualment tancats a Soto del Real de 'presos polítics'. 

Domènech ha recordat que la placa d'homenatge de la Generalitat de Catalunya va ser col·locada fa dos anys per l'aleshores conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. En el seu discurs, Domènech ha afirmat que dels 730 dies transcorreguts des de la col·locació de la placa que homenatja els que van patir la deportació als camps d'extermini, Romeva n'ha passat més de la meitat a la presó. "Com sabeu, l'acompanyen en la trista condició de presos polítics set membres més del govern català i dos líders de la societat civil, a banda dels set representants del poble català que són a l'exili", ha precisat.

La directora general de Memòria Democràtica ha afirmat que va ser el govern que "avui està a la presó i a l'exili" qui va donar un "nou impuls" a les polítiques públiques de memòria de la Generalitat de Catalunya.

"Una expressió d'exclusió" 

La ministra ha afirmat que les paraules 'presos polítics' són una "expressió d'exclusió" de la Generalitat de Catalunya que "contravé l'esperit que es va forjar" a Mauthausen. 

"Per a Espanya és molt important la defensa d'aquests valors essencials i que reforcen la democràcia. Espanya amb tots els espanyols, els andalusos, catalans, extremenys, valencians, aragonesos... Tots estan representats en aquest camp i qualsevol expressió d'exclusió xoca amb aquests valors", ha afirmat.

La presència de la representant de l'executiu espanyol a l'homenatge del govern català i Amical de Mauthausen no estava prevista.

next