MINUT A MINUT | Segona votació del debat d'investidura de Pedro Sánchez

/
25 juliol 2019 13:18h
EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

15.44h. La votació acaba amb 124 vots a favor del candidat socialista, 155 vots en contra i 67 abstencions. Amb aquests resultats, Pedro Sánchez no aconsegueix el suport per a ser president.

Han votat 'no' el PP, Ciutadans, Vox, Navarra Suma, Coalició Canària i Junts per Catalunya. Pel que fa a les abstencions, són d'Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu i Compromís. Sánchez només ha tingut el suport del PSOE i el PRC.

15.26h. Unides Podem s'absté en la votació.

15.19h. Comença la votació. Els diputats voten 'sí', 'no' o 'abstenció' en veu alta. Sánchez necessita com a mínim 156 vots a favor per a ser investit president.

15.12h. Meritxell Batet anuncia un recés de 5 minuts. Tot seguit, començarà la votació.

15.10h. "Hui, per segona vegada, impedirà un govern progressista", retrau Lastra a Iglesias i li recorda que segueix damunt la taula la proposta d'aquest dijous.

15.07h. Lastra, a Iglesias: "Ara ve vosté amb una última proposta. Sap que les polítiques actives estan transferides a les comunitats autònomes? Vosté vol dirigir el Ministeri de Treball sense saber quines són les competències; vol conduir un cotxe sense saber on està el volant".

15.06h. Lastra: "El PSOE necessita socis lleials i no algú que es mostre com a guardià de les essències". "Hui no és un bon dia per a algú que es considere progressista", lamenta.

15.04h. Lastra, a Iglesias: "De cara al públic demanava proporcionalitat, però al president li exigia controlar la despesa pública".

15.02h. Tanca el torn d'intervencions la socialista Adriana Lastra. "Aquesta negociació ha estat llastada perquè s'ha negat a assumir els seus resultats electorals", etziba a Iglesias. Tot seguit, aireja "les exigències" de la formació morada. "No acceptarem xantatges ni imposicions", assevera.

14.59h. El representant del Partit Regionalista Càntabre, Jose María Mazón, manifesta que des de dimarts passat "res ha canviat per al seu partit". Per això, mantindrà el 'sí' de la passada votació.

14.53h. Pren la paraula el diputat de Compromís, Joan Baldoví, qui demana a Sánchez "un poc de respecte". El valencianista demana respecte per al govern del Botànic, "un govern modèlic en polítiques socials". Tot seguit, retrau a Sánchez la manca de finançament per al País Valencià i afirma: "Vosté vol ser president sense negociar a fons amb nosaltres, sense buscar l'acord amb nosaltres". Amb tot Baldoví es mostra esperançat: "Sempre ens quedarà setembre, i allà estarà Compromís si vosté vol negociar amb lleialtat". En cas contrari, si hi ha eleccions, el diputat de Compromís preveu que "moltes persones mostraran la seua frustració amb una abstenció militant". "Passem pàgina i comencem a treballar des de hui mateix. És això o la foto de Colom. Amb nosaltres pot comptar si realment hi ha la voluntat de negociar", acaba Baldoví.

14.49h. Torn de paraula per a Carlos García, de Navarra Suma. La seua intervenció se centra a parlar de Bildu i del govern de Navarra. "Un apunt final: ni el PNB ni EH Bildu van tindre representació el 28 d'abril a Navarra", conclou.

14.45h. Ana Oramas, per Coalició Canària, puja a la tribuna i demana "un esforç" i "responsabilitat" a Pedro Sánchez. "Els ciutadans van complir la seua tasca; ara l'hem de complir nosaltres", diu Oramas, i alerta Sánchez que "al novembre no tindrà majoria absoluta". "A partir de demà estem disposats a parlar de governabilitat", manifesta la diputada.

14.42h. Per part d'EH Bildu intervé Oskar Matute: "Els vots d'EH Bildu eren un compromís antifeixista per a no fer real el somni humit de la ultradreta blava, verda o taronja". "EH Bildu no té sentit d'estat, d'estat espanyol, però sí sentit comú i estàvem disposats a facilitar la investidura", conclou.

14.38h. És el torn de Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya. Aquest matí ja han confirmat el seu 'no' a la investidura de Sánchez.

14.37h. "La nostra intenció ha sigut sempre la de facilitar la investidura de Pedro Sánchez", manifesta Aitor Esteban, que confirma que hui s'abstindrà.

14.31h. Parla ara Aitor Esteban del PNB, que comença adreçant-se a Pablo Iglesias i l'acusa de "tossuderia". "Ara trau vosté una proposta. Em sembla que ja no és el moment, però benvinguda siga", continua.

14.29h. Rufián s'adreça a Sánchez i Iglesias: "Junqueras ens demana que els fem un regal, un llibre de contes que ha escrit en la seua cel·la". "Els demane que se'l lligen i que valoren els temps que passen amb els seus fills i què suposa l'enorme derrota d'avui", conclou.

14.27h. Rufián: "Senyor Sánchez, es penedirà d'haver preferit l'abstenció de Rivera i Casado a la presència d'Iglesias; senyor Iglesias, es penedirà de no acceptar aquesta proposta: quatre anys per un ministeri són molt de temps".

14.23h. Gabriel Rufián pregunta: "Quant de temps ens penedirem del que ha ocorregut avui?". "Ens emplacen al setembre, però jo em pregunte: I haurà setembre?", continua el diputat d'ERC. Rufián s'adreça a Iglesias i Sánchez i els demana que "entren al govern i demostren durant quatre anys que són millors; tenen la capacitat per a fer-ho".

14.21h. Puja Santiago Abascal a la tribuna. El líder de Vox diu: "Mai donarem suport a un govern amb ministres chavistes que duga Espanya a la destrucció".

14.17h. Proposta d'última hora des del faristol | Iglesias: "Els hem fet una darrera oferta; renunciem al Ministeri de Treball si ens cedeixen les competències de polítiques actives d'ocupació". D'aquesta manera, la formació morada rebaixa in extremis la seua petició d'aquest dijous al matí.

14.14h. "Hui mateix els hem fet una proposta amb competències, no de sillons", diu Iglesias sobre la darrera contraoferta presentada.

14.11h. Iglesias: "És molt difícil negociar en 48 hores allò que no s'ha negociat en 80 dies". "És molt difícil negociar un govern contrarellotge i filtrant-ho tot als mitjans de comunicació; és evident que no s'ha de fer així", continua el líder de Podem, i acusa els socialistes de canviar la paraula propostes per exigències en un dels documents que es van fer arribar als mitjans de comunicació.

14.10h. El següent grup a intervindre és Unides Podem. Té la paraula Pablo Iglesias. "Li demanaria que fera una reflexió: si creu que les darreres setmanes s'ha adreçat a nosaltres amb el respecte que mereixem", diu a Sánchez.

14.06h. Rivera, a Sánchez: "Vosté tenia l'obligació i el mandat del rei de formar un govern, i ha fracassat". "A tots els espanyols que estan preocupats i farts de l'espectacle que han vist, que sàpiguen que hi ha esperança", afegeix. "Continue oposant-me a la banda de Sánchez", conclou.

14.04h. Torn ara d'Albert Rivera: "El pla Sánchez era arribar al final i repartir-se el botí". "Tota Espanya paralitzada per un ministeri", continua el líder de Ciutadans.

14.00h. Casado diu a Sánchez que "ha de renunciar a fer del radicalisme un soci aliat". "Però aquesta setmana ha demostrat que no n'està disposat", continua. "La seua candidatura i el seu projecte no mereixen el nostre suport; nosaltres només en devem a Espanya, i vosté seria una amenaça per al seu futur", conclou el líder del PP.

13.56h. Casado, a Sánchez: "La seua investidura és ja la història d'un fracàs; han demostrat que són incapaços de pactar per a construir i que només s'alien per a destruir".

13.54h. Meritxell Batet dona la paraula a Pablo Casado, que disposa de 5 minuts. "I quan va despertar Pedro Sánchez, l'elefant morat amb el llaç groc seguia ahí", comença el representant del PP. A més, es refereix a les negociacions com "un regateig de mercat persa".

13.52h. "He complit amb l'encàrrec tant del cap de l'Estat com de la ciutadania; és un honor", manifesta Sánchez. "Passe el que passe hui, ocórrega el que ocórrega en aquesta votació, Espanya pot comptar amb el PSOE per a unir la societat, mai a confrontar-la", conclou Sánchez després de poc més de 10 minuts parlant.

13.50h. Sánchez acusa Iglesias d'"imposicions" i "amenaces". Tot seguit, passa a adreçar-se al PP i Ciutadans.

13.50h. Sánchez: "De què serveix una esquerra que perd fins i tot quan guanya?"

13.47h. Sánchez: "Segueix, senyor Iglesias, sense saber que fa falta un govern cohesionat, no dos governs". "Si per a ser president del govern he de renunciar als meus principis, vosté té raó: no seré president ara", continua el candidat socialista, que respon d'aquesta manera a les paraules del líder de Podem en l'anterior debat.

13.46h. "No es poden posar els diners dels espanyols en mans d'algú que mai ha gestionat uns pressuposts", assevera Sánchez, després de parlar de la "manca d'experiència" de la formació morada.

13.43h. Sánchez interpel·la directament Iglesias en el seu discurs: "Senyor Iglesias, li vam oferir una oferta correcta, honesta i sensata". "Iglesias va anar rebutjant, una a una, totes les nostres propostes per a un govern de coalició", explica.

13.41h. "Hem formulat successives propostes pensant que Podem participara en el govern de coalició", explica Sánchez, i descriu l'última oferta plantejada al grup d'Iglesias: una vicepresidència i tres carteres. "La proposta va ser rebutjada", lamenta.

13.38h. Sánchez acusa Podem del fracàs de les negociacions però destaca també les coincidències entre la formació morada i els socialistes. "Mai va haver-hi problemes de programa que impediren l'acord", assegura, i pregunta: "Aleshores, quin és el problema?".

13.36h. Sánchez assegura que "entre forces d'esquerres la investidura hauria d'haver estat garantida des del primer moment". "Però no és un xec en blanc", afegeix. El candidat socialista lamenta "per dues raons" el fracàs de les negociacions: perquè "no tirarà endavant un govern que necessita Espanya" i per "la pèrdua d'una oportunitat històrica". 

13.35h. El candidat socialista necessita la majoria simple de la cambra per a poder ser investit president, és a dir, més 'sí' que 'no' d'un total de 350 escons.

13.33h. Pedro Sánchez: "Lamente molt constatar que persisteix el bloqueig parlamentari". 

13.31h. La presidenta de la Mesa del Congrés, Meritxell Batet, dona inici a la sessió. Comença Pedro Sánchez amb una intervenció de 10 minuts. Després, la resta de grups tindrà dret a un torn de paraula de 5 minuts.

13.30h. Aquest migdia, Ábalos ha comunicat als grups parlamentaris del Congrés que no hi hauria acord amb Podem abans de la votació.

13.25h. A les 13.30h està previst que s'inicie la sessió d'aquest dijous. Pel que fa a la votació, pot començar a partir de les 14.25h. 

13.22h. Unides Podem anuncia que s'abstindrà en la segona votació a Pedro Sánchez. Això aboca al fracàs la possible investidura del candidat socialista com a president del govern espanyol. Prèviament, tant Compromís com ERC i Bildu ja han anunciat la seua abstenció.

next