MINUT A MINUT | Sessió constitutiva de la X legislatura de les Corts

16 maig 2019 10:29h
PSPV

13.13h. "Senyories, tenen en mi un servidor públic, al seu servei. Done per iniciada la X legislatura de les Corts Valencianes". Així conclou el president Morera el seu discurs. D'aquesta manera, acaba la sessió de constitució de les Corts.

13.09h. Enric Morera: "Encete la X legislatura amb la mateixa il·lusió i convicció que quan vaig arribar per primera vegada a aquestes Corts. La política m'ha aportat molt, perquè he aprés molt de moltíssima gent, però mantinc intactes els valors que he aprés de la meua família".

13.07h. El president de la Mesa de les Corts assegurà que liderarà "totes les adaptacions d'accessibilitat a les Corts per a ser un exemple a seguir i un referent a tindre en compte".

13.05h. Enric Morera: "Cal continuar acostant les Corts Valencianes a la societat. Cal obrir més les nostres portes, de bat a bat, a tots els col·lectius".

13.03h. Enric Morera: "Soc d'eixa generació que sap molt bé com ha costat recuperar les institucions de l'autogovern valencià".

12.57h. Enric Morera pronuncia el seu discurs com a nou president de la cambra. "Seré el president de totes i tots", afirma.

12.53h. Cristina Cabedo (Unides Podem-EUPV), amb 52 vots, serà la secretària primera de la Mesa de les Corts. El secretari segon serà Luis Arquillos (Ciutadans), amb 37 vots. La candidatura de Miguel Pascual i Ángeles Criado (Vox) ha obtingut 10 vots.

12.35h. La Mesa de les Corts està integrada per cinc membres, dels quals ja se n'han escollit tres –Presidència, Vicepresidència Primera i Vicepresidència Segona–. Queda triar qui ocuparà les dues Secretaries. S'han presentat tres candidatures en aquest cas: Mamen Peris i Luis Arquillos (Ciutadans), Cristina Cabedo i Ferran Martínez (Unides Podem-EUPV) i Miguel Pascual i Ángeles Criado (Vox). 

12.30h. Alguns parlamentaris se n'han eixit de la fórmula habitual per a jurar el seu càrrec. A banda, de Vox, que han jurat "por Dios y por España" sobre una Bíblia i un crucifix que s'han anat passant els uns als altres, hi ha hagut manifestacions pel feminisme o per "la mare terra". Així, els parlamentaris d'Unides Podem-EUPV han promés el seu càrrec "per a continuar per la lluita feminista" (Cristina Cabedo) i "per a continuar treballant per una 'mare terra' viva i en harmonia" (Beatriu Gascó). També han advocat "per les llibertats de la classe treballadora" (Estefanía Blanes) o per a "defensar l'autogovern del País Valencià" (Ferrán Martínez). També, "per imperatiu legal", en el cas d'un diputat de Compromís.

12.29h. La nova etapa parlamentària tindrà un caire inclusiu, amb una diputada en cadira de rodes –la socialista Laura Soler– i una altra sorda –Pilar Lima, d'Unides Podem-EUPV–, que han promés el càrrec des de la seua cadira i amb l'ajuda d'un intèrpret, respectivament. Lima ho ha fet "perquè les institucions estiguen sempre al servei del costat de la gent", amb la meta d'aconseguir "una vertadera societat inclusiva que complisca amb els drets humans".

12.28h. Vox anuncia que la seua síndica serà Ana Vega, diputada per Alacant.

12.19h. La candidatura de María José Salvador i Vicent Arques (PSPV) obté 52 vots; la de Jorge Bellver i Elena Bastidas (PPCV), 37, i la de Llanos Massó i Vicente Manuel Roglá (Vox), 10. Per tant, Salvador serà la vicepresidenta primera i Bellver serà el vicepresident segon.

12.10h. Acaba la votació per a escollir la Vicepresidència i comença el recompte.

12.01h. Es reprén la sessió. S'han presentat tres candidatures per a la Vicepresidència Primera de la Mesa de les Corts–María José Salvador (PSPV), Jorge Bellver (PPCV) i Llanos Massó (Vox)– i tres per a la Vicepresidència Segona.

11.43h. Acaba el recompte dels vots per a la Presidència de la Mesa de les Corts: Enric Morera té 52 vots i José María Llanos, 10. A més, hi ha 37 vots en blanc. Per tant, es confirma que Morera repetirà com a president del Parlament valencià.

11.34h. Soler recompta els vots. N'hi ha diversos en blanc.

11.25h. Comencen les votacions per a la Mesa de les Corts. S'han presentat dues candidatures per a la Presidència: la d'Enric Morera, de Compromís, i la de José María Llanos, de Vox.

11.21h. Canvi de cares en les Corts: 46 'repetidors' enfront de 53 'novells'. El nou Parlament valencià comptarà amb 46 dones i 53 homes.

11.18h. Acaba la primera part de la sessió. Ara començaran les votacions per a constituir la Mesa de les Corts.

11.09h. Els 99 diputats prometen o juren els càrrecs durant la sessió d'aquest dijous. Els diputats de Vox juren "por Dios y por España" sobre una Bíblia que es van passant els uns als altres.

11.04h. Soler pronuncia un discurs marcat per la defensa de l'autogovern "des de l'època preautonòmica fins a hui". A més, destaca que es tracta d'una cambra "plural, jove i igualitària". La intervenció conclou parafrasejant uns versos d'Estellés: "Assumirem la veu d'un poble i serem per sempre la veu del nostre poble".

11.02h. Podeu seguir en directe la sessió en aquest enllaç.

10.55h. Vicent Soler, com a president de la Mesa d'Edat, pronuncia el discurs d'obertura de la X legislatura de les Corts.

10.41h. Comença la sessió. Es consitueix la Mesa d'Edat, formada per tres membres: Vicent Soler (PSPV), Aitana Mas (Compromís) i Jesús Salmerón (Ciutadans).

10.15h. Durant la sessió de constitució, la Mesa de les Corts estarà custodiada per dues maceres, les treballadores Rosa i Ana. És la primera vegada en la història d'aquestes Corts que són dues dones qui fan eixe paper protocol·lari.

10.01h. Aquest dijous se celebra la sessió constitutiva de les Corts de la X legislatura, dirigida per la Mesa d'Edat. En ella es triaran les cinc persones que conformaran l'òrgan de govern de la cambra, que és la Mesa de les Corts.

next