València rep la flotilla de l'Aquarius

Actualitzar

 • 23.57 - A les 22.34 hores d'aquest diumenge ha eixit del port de València l'últim autobús amb migrants que viatjaven a l'Aquarius. Es posa fi à l'operatiu.

 • 19.59 - Acaba l'operatiu Esperança del Mediterrani, que ha permés el desembarcament de 630 persones al Port de València. Els migrants a bord del Dattilo, l'Aquarius i l'Orione vénen de 31 països diferents, principalment del Sudan, Algèria, Eritrea i Nigèria. Així ho explica el subdirector d'Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez.    

 • 19.27 - El 100% del passatge ha passat ja el triatge sanitari. Segons ha informat el subdirector d'Emergències, Jorge Suárez, en total s'han atés 200 persones i 144 d'elles han sigut traslladades a hospitals. Fotografia de Daniel García-Sala.

 • 19.00 - Metges Sense Fronteres ha exigit als governs europeus "prioritzar la vida dels éssers humans" i posar les persones "en el centre" de les seues decisions polítiques, després d'haver impedit Itàlia l'arribada dels 630 migrants que anaven a bord de l'Aquarius i que, finalment, han desembarcat aquest diumenge al Port de València. Fotografia de Daniel García-Sala.

 • 18.06 - CIEs NO, en declaracions davant de l'Edifici del Rellotge del Port de València: "No permetrem que els migrants de l'Aquarius puguen entrar en un centre d'internament". Els membres de la plataforma se senten "francament molt preocupats i alarmats" per les "diferents informacions confuses que s'estan donant des del minut zero en què es va proposar acollir els passatgers de l'Aquarius" i davant la possibilitat que els migrants puguen acabar en aquestes instal·lacions.

 • 17.39 - Ja han desembarcat tots els passatgers a bord de l'Orione. Acaba així una llarga travessia en aigües del Mediterrani per a 630 persones.

 • 15.40 - El desembarcament de l'Orione, amb 250 persones a bord, ha començat vora les 15h. Aquest és l'últim vaixell de la flotilla de l'Aquarius.

 • 14.25 - Acaba el desembarcament de l'Aquarius. Només falta que baixen les 250 persones de l'Orione. 

 • 13.02 - L'Orione, la tercera embarcació de la flotilla de l'Aquarius, entra també al Port de València. A bord del buc de l'armada italiana viatgen 250 persones migrants.

 • 12.18 - Els càntics i les salutacions de les persones migrants des de la coberta de l'Aquarius han protagonitzat la seua entrada al Port de València.

 • 12.03 - El president de Metges Sense Fronteres a l'estat espanyol, David Noguera, avisa que el bloqueig dels ports europeus obligarà a "repensar l'operativa" respecte al futur de les operacions de rescat al Mediterrani.

 • 11.10 - El desembarcament del Dattilo, amb 274 persones migrants a bord, ha conclòs vora les 10.45 hores, alhora que arribava a les instal·lacions portuàries l'Aquarius, el buc que dóna nom a la flotilla. Així ho ha informat el gabinet del 112.

 • 10.40 - L'Aquarius ja està entrant al Port de València. El segon vaixell de la flota, l'únic que no depén d'Itàlia, ha entrat per la bocana cap a les 10.30h, quasi quatre hores més tard que el Dattilo, amb 106 persones migrants a bord. En aquesta embarcació viatgen sis dones embarassades i deu menors acompanyats, així com la majoria de les persones amb problemes lleus de salut.

 • 10.23 - Els migrants de la flotilla de l'Aquarius tindran autoritzada una entrada extraordinària per motius humanitaris de 45 dies una vegada passen els tràmits documentals per part de la Policia Nacional, segons ha explicat als mitjans l'inspector cap de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de Madrid, Bernardo Alonso. A partir d'eixe moment, estaran tutelats per diferents ONG i per part del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Respecte a si alguna persona anirà a un CIE, ha respost que podria anar-hi  "qui es trobe en determinades situacions" i que dependrà de les circumstàncies individuals, parlant-ho amb l'autoritat judicial. Fotografia de Daniel García-Sala.

 • 09.45 - L'entrada de l'Aquarius al Port de València s'està retardant sobre l'horari previst –les 9h– perquè el procés de desembarcament del Dattilo va més lentament del que s'esperava, segons han explicat fonts de Creu Roja. No hi ha patologies rellevants entre els migrants, però sí més patologies lleus de les previstes. Fotografia de Daniel García-Sala.

 • 09.05 - Un home de 29 anys del Sudan del Sud ha sigut la primera persona de la flotilla de l'Aquarius que ha completat el circuit previst pel dispositiu d'atenció que conforma l'operació Esperança del Mediterrani, segons ha informat la Generalitat. En aquestos moments, diverses de les persones que viatjaven a bord del Dattilo han completat ja el circuit i estan esperant que les porten a una nova destinació. També hi ha una dona embarassada que ja ha sigut traslladada a un centre hospitalari. El procés està sent més lent del que s'esperava, segons fonts de la Generalitat. Les persones que vagen a un centre d'acolliment seran traslladades a Xest.

 • 08.27 - Així ha sigut l'arribada del Dattilo al Port de València

 • 08.05 - El Dattilo ha entrat per la bocana del Port de València poc abans de les 6.30h i ha tardat a atracar uns 20 minuts, mentre es col·locava l'escala i el dispositiu s'organitzava als peus de l'embarcació. Els migrants han començat a baixar per grups a les 7.30h per a ser atesos. Fotografia de Daniel García-Sala.

 • 07.17 - Més de 600 periodistes s'han acreditat per a cobrir l'arribada a València de l'Aquarius i les dues embarcacions italianes.

 • 07.13 - Els migrants desembarquen en grups de 20 persones i passaran pels deu llocs habilitats en cas de necessitat d'atenció mèdica o trasllat hospitalari a la xarxa pública valenciana. Qui no necessite assistència sanitària passarà a les carpes d'espera per a rebre suport psicològic per part d'efectius de Creu Roja, on estarà esperant previsiblement un màxim de 90 minuts fins al procés de filiació de la Policia Nacional.

 • 06.55 - El Dattilo toca terra. Abans que desembarquen les persones que hi ha a bord, pujarà personal de sanitat exterior.

 • 06.46 - El moll de creuers 2 del Port de València està preparat per a rebre l'arribada escalonada de 630 migrants que viatgen a bord de tres vaixells: 274 en el Dattilo, 106 en l'Aquarius i 250 en el buc de l'armada italiana Orione, l'últim que entrarà.

 • 06.36 - El Dattilo ja entra a la bocana del Port de València. Més tard ho faran l'Aquarius i l'Orione.

 • 21.43 - En la flota formada per l'Aquarius, el Dattilo i l'Orione viatgen un total de 99 menors, dels quals 89 no van acompanyats (MENA). També hi ha a bord set dones embarassades. A més, dels 630 migrants que viatgen en els vaixells, 85 presenten problemes de salut lleus, segons han informat Europa Press fonts coneixedores de la situació.

 • 18.03 - Al Port de València s'instal·laran 100 llits, amb altres 100 de reserva, així com un alberg provisional amb capacitat per a 350 persones. Creu Roja desplegarà 80 efectius en la zona de desembarcament i altres 200 en el recinte del port. La resta dels efectius, fins a 1000, estaran en la zona de l'alberg i per a rotacions de torn.

 • 17.57 - Creu Roja repartirà mil kits amb calcer, roba, productes d'higiene i barretes energètiques per a bebés de 6 a 18 mesos, així com 15 tones de productes alimentaris, entre aigua, fruita i alimentació. També disposarà de 20 vehicles sanitaris i de logística.

 • 17.40 - El patruller de l'armada espanyola Vigía acompanya des d'aquesta matinada i fins al final de la travessia els bucs Aquarius, Orione i Dattilo. Tal com va anunciar aquesta setmana la ministra de Defensa, Margarita Robles, l'embarcació de l'Armada acompanyarà les tres embarcacions en la seua travessia per aigües jurisdiccionals espanyoles fins a la seua entrada al Port de València.

 • 17.02 - El Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat desplegarà 2.320 persones per a l'acolliment dels bucs Dattilo, Aquarius i Orione. El dispositiu d'acollida estarà format, entre d'altres, per vora 1.000 voluntaris de la Creu Roja, 400 traductors d'acompanyament,70 traductors jurats, 356 policies nacionals, 150 membres de personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, 15 de sanitat exterior, 120 policies de la Generalitat i aproximadament un centenar d'agents de la Guàrdia Civil. També hi haurà 35 persones de la conselleria de Polítiques Inclusives i 5 de Transparència. D'altra banda, 70 persones de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències actuaran en coordinació i suport logístic juntament amb l'Autoritat Portuària i la Marina de València. Pel que fa al transport, hi haurà 13 autobusos i un microbús per part del Centre de Gestió i Seguretat Viària, així com 5 autobusos de l'EMT.

 • 13.27 - Un total de 598 periodistes de 138 mitjans de comunicació i 15 freelance s'han acreditat per a cobrir l'arribada de l'Aquarius, el Dattilo i l'Orione. 

 • 13.25 - Les persones que necessiten atenció hospitalària ja eixiran del vaixell amb un número SIP. A la resta se'ls proporcionarà als centres d'acolliment. Després de passar per un procés de filiació a càrrec de la Policia Nacional, els nouvinguts seran traslladats als centres d'acolliment en funció de les seues característiques particulars, a fi de respectar l'agrupació familiar i la unitat dels menors.

 • 13.20 - Es calcula que la primera de les embarcacions, el buc de la Marina italiana Dattilo, arribarà entre les 6 i les 8h d'aquest diumenge. Tres hores més tard ho farà l'Aquarius i cap al migdia atracarà l'Orione. L'arribada està prevista de forma escalonada per a millorar la qualitat de l'atenció.  

 • 13.03 - El subdirector general d'Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez, informa sobre l'operatiu de l'emergència humanitària derivada de l'arribada de l'Aquarius. Segons ha afirmat, l'última previsió de l'arribada dels vaixells, que ho faran de forma escalonada, és a les 6, a les 9 i a les 12h d'aquest diumenge.

 • 12.55 - Aquest dissabte 450 intèrprets han rebut una sessió de formació per a fer l'acompanyament lingüístic en la primera fase de rebuda de les persones que arriben en l'Aquarius i els dos vaixells italians. Actualment hi ha una borsa de més de 800 intèrprets d'anglés, francés i àrab provinents de les escoles oficials d'idiomes de la Conselleria d’Educació, les cinc universitats públiques valencianes, cinc ONG i l'Institut Français. Cada persona o grup familiar que arribe a València tindrà a la seua disposició un intèrpret que l'acompanyarà durant les diverses gestions inicials jurídiques, sanitàries i d'acollida.

 • 12.03 - El dispositiu de recepció dels migrants que s'ha establit al Port de València comptarà amb unes 70 o 80 persones, que oferiran als migrants una primera atenció sanitària, psicosocial i béns bàsics. Amb aquesta finalitat, comptaran amb la col·laboració de vora 400 intèrprets amb l'objectiu que cada migrant tinga un traductor fix i que no canvie durant tot el procés. Així mateix, hi haurà 200 o 300 voluntaris més especialistes en temes d'acolliment de tot l'Estat que acompanyaran els migrants el temps que siga necessari en els seu llocs d'acolliment.

 • 12.00 - El president de Metges Sense Fronteres (MSF) a l'estat espanyol, David Noguera, ha informat que l'Aquarius i els dos vaixells italians arribaran a València previsiblement aquest diumenge al migdia. Noguera ha explicat que la tasca de MSF acabarà quan les embarcacions arriben a València, que quedaran a càrrec de les autoritats i de la Creu Roja.

 • 11.33 - L'Aquarius arriba a les illes Balears en el seté dia de navegació. El vaixell es dirigeix cap a la ciutat de València i en la seua travessia ha passat per Sicília, Sardenya i Còrsega.

 • 10.27 - El metge a bord de l'Aquarius de l'ONG Metges Sense Fronteres, David Beversluis, afirma que si bé l'estat de salut de les persones que hi ha al vaixell "es manté estable", n'hi ha "moltes" que necessitaran un tractament addicional quan arriben a l'estat espanyol. Beversluis també ha relatat algunes de les històries de "tortura, violència i violència sexual" que han patit aquestes persones, fins al punt que algunes "es van veure obligades a presenciar violacions des de les seues cel·les a Líbia".

 • 10.44 - El vaixell Aquarius i les dos naus italianes que l'acompanyen arribaran a València diumenge segons les previsions, després que el mal temps obligara a canviar la ruta.

 • 21.09 - Els migrants de l'Aquarius comptaran amb un permís inicial d'estada de 90 dies, però no es descarta que alguns puguen acabar en un CIE per a ser retronats als seus països d'origen.

 • 17.45 - Les persones rescatades en aigües del Mediterrani per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée són de 26 nacionalitats diferents. Així, entre els migrants que viatgen cap a València en l'Aquarius i dues embarcacions més, hi ha gent de l'Afganistan, Algèria, el Camerun, el Txad, Eritrea, Etiòpia, Gàmbia, Ghana, la República de Guinea, Guinea Bissau, la Costa d'Ivori, Mali, el Marroc, el Níger, Nigèria, el Pakistan, el Senegal, Sierra Leone, el Sudan, Bangladesh, República Democràtica del Congo, Libèria, Somàlia, el Sudan del Sud, el Togo i les Comores.

 • 17.35 - La Conselleria de Justícia prepara el dispositiu per a l'assistència jurídica dels 90 menors majors de 12 anys que viatge al buc Aquarius.

 • 17.15 - Creu Roja desplegarà en les pròximes hores a València diversos Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) davant l'arribada prevista dels 630 immigrants aquest dissabte. Aquestos dispositius, integrats per més de 70 persones, oferiran atenció sanitària, psicosocial i béns bàsics. La intervenció es duu a terme en coordinació amb la Generalitat.

 • 16.50 - Els tres vaixells amb els 630 immigrants arribaran al Port de València, previsiblement a la terminal de creuers, de forma escalonada perquè els done temps a l'"assistència sanitària i jurídica" que necessiten rebre aquestes persones, segons ha indicat aquest dijous la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

 • 13.52 - Política Lingüística compta amb 800 intèrprets d'anglés, francés i àrab provinents de les escoles oficials d'idiomes, les 5 universitats públiques, l'Institut Français de València i les ONG ACNHUR, UNICEF, CEAR, Cáritas per a acompanyar els migrants de l'Aquarius.

 • 13.20 - Quin tipus de protecció tindran els 629 migrants de l'Aquarius? Tots podran acollir-se a l'estatus de refugiats? T'expliquem els diferents tipus de protecció que podran rebre.

 • 11.27 - El president de la Generalitat, Ximo Puig, celebra que amb l'arribada de l'Aquarius s'ha "passat de la hipoteca reputacional de la corrupció a la imatge com a referència de la solidaritat, de la València de la Gürtel a la de la solidaritat".

 • 10.55 - El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, descarta l'estatus de refugiats per a tots els migrants de l'Aquarius. Grande-Marlaska ha remarcat que no rebran un tractament diferent "a qui arriba en pastera" i ha assegurat que "qui no reunisca les condicions per a l'asil podrà rebre un expedient d'expulsió".

 • 10.50 - Cooperants de Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée certifiquen que el mal estat de la mar està dificultant la travessia de l'Aquarius des d'Itàlia a València.

 • 20.12 - La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i el cap del Consell, Ximo Puig, es reuneixen aquest dijous per a coordinar el dispositiu d'acollida a l'Aquarius

 • 17.51 - El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que els polítics sobren en la rebuda als migrants. "L'arribada de l'Aquarius ha de ser dirigida per professionals. En aquest espai són necessaris ells i no nosaltres, perquè serà un moment de privadesa i d'assistència humanitària", ha assegurat en Twitter.

 • 15.53 - La Generalitat habilita el telèfon 96 342 80 99 i el correu electrònic aquarius@112cv.gva.es per a canalitzar la solidaritat de la ciutadania per a atendre als migrants de l'Aquarius

 • 14.38 - Tècnics recomanen que els migrants de l'Aquarius desembarquen en el moll de creuers del Port de València i no en La Marina per "operativitat"

 • 14.16 - L'ONG Metges Sense Fronteres ha informat que l'arribada de l'Aquarius dependrà de les condicions climatològiques, que empitjoraran, ja que s'esperen onades de 4 metres i vents de més de 65 km/hora. 

 • 14.11 - La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha indicat que l'Armada escortarà l'Aquarius i els altres dos vaixells en els quals han sigut distribuïts els immigrants una vegada que entren en aigües espanyoles.

 • 13.34 - La secretària general del PPCV, Eva Ortiz, ha assenyalat que la seua formació dóna suport a la recepció a València dels passatgers de l'Aquarius i al fet que es tinga cura dels migrants, "persones que estan patint un drama", i ha deixat clar que als 'populars' els sembla bé "que es faça el que s'està fent".

 • 12.54 - La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE CV) ha oferit els seus recursos al Consell i a la Comissió Mixta coordinada per la Generalitat en l'acollida de les persones amb discapacitat, mobilitat reduïda o malalties cròniques que es troben a bord del vaixell Aquarius

 • 12.35 - La Creu Roja espanyola dóna el vistiplau a la base de l'Alinghi perquè aculla els migrants de l'Aquarius però demanarà algunes modificacions, com ara que dispose de més banys, ja que actualment només en té tres.

 • 12.23 - La ministra de Treball, Magdalena Valeiro, no descarta concedir l'estatus de refugiat a tots els migrants de l'Aquarius però demana prudència i no avançar esdeveniments perquè primer "han de rebre el tractament mèdic, humà i jurídic correcte". 

 • 08.55 - L'Aquarius i els vaixells Dattilo i Orione viatgen ja camí de València amb els 630 migrants rescatats a bord. La travessia durarà unes 72 hores.

 • 19.19 - El Consell ubicarà la base logística per a coordinar l'arribada de l'Aquarius a l'antiga seu de l'Alinghi durant la Copa Amèrica.

 • 19.17 - L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ofereix a Ribó acollir 100 refugiats de l'Aquarius de forma temporal o estable. "Traurem els recursos d'on siga, i prestarem l'atenció necessària".

 • 17.47 - Segons ha informat en Twitter SOS Mediterranée, 250 persones ja han sigut traslladades des de l'Aquarius a un dels dos vaixells italians. "Quan l'operació de trasllat s'haja completat, els tres vaixells es dirigiran a València per al desembarcament de les 629 persones rescatades en la mar dissabte", ha precisat l'ONG.

 • 17.35 - La Conselleria de Justícia reforçarà els serveis de la Fiscalia, de l'Institut de Medicina Legal i de traducció per a poder atendre les persones refugiades i migrants que arribaran a València i també "protegir els seus drets", segons ha indicat aquest dimarts la titular del departament, Gabriela Bravo.  

 • 16.34 - Quasi 500 de les persones rescatades per l'Aquarius estan sent embarcades en un vaixell de la Marina italiana i un altre de salvament marítim.

 • 16.26 - L'Aquarius ja està traslladant a altres vaixells els refugiats per a poder emprendre la travessia a València, on s'espera que la flota arribe dissabte.

 • 16.10 - La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, es reunirà demà o dijous amb Puig per a coordinar l'arribada dels refugiats de l'Aquarius, prevista per a dissabte al Port de València 

 • 16.01 - El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha oferit al president de la Generalitat, Ximo Puig, el complex sociosanitari de Bétera per a acollir una part de les 629 persones refugiades del buc Aquarius que des d'Itàlia es dirigeix al Port de València. En cas que la Generalitat accepte la proposta, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha assenyalat que el pavelló de Bétera "pot augmentar la seua capacitat mitjançant la instal·lació de lliteres en lloc de llits per a rebre a més famílies".

 • 14.15 - La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha oferit aquest dimarts un buc de l'Armada perquè acompanye l'Aquarius en la seua travessia fins a València.

 • 14.12 - El PP europeu demana a Sánchez que expulse "els immigrants il·legals" de l'Aquarius. El líder popular a l'eurocambra, Manfred Weber, urgeix el govern espanyol a "aplicar la llei" i a separar els emigrants econòmics dels qui tenen dret d'asil.

 • 14.10 - Les entitats i les associacions celebren l'arribada de l'Aquarius i es preparen per a l'acollida. La delegació del govern prepara una reunió per a ultimar i coordinar l'entrada al Port de València de les persones que es troben al vaixell, mentre que la Generalitat ha convocat aquest dimarts una comissió mixta amb diverses administracions i institucions. Per a acollir els refugiats, el Consell ha recuperat el pla que Rajoy va desautoritzar en 2015. 

 • 14.04 - El govern espanyol donarà prioritat als 123 menors que viatgen en l'Aquarius a l'hora de trobar-los un lloc d'acollida. A més, té previst que els més menuts es queden a València, ja que necessiten atenció més específica. Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern estatal, Carmen Calvo, en una entrevista en Cuatro recollida per Europa Press. 

 • 14.03 - Passades les 13h, Metges Sense Fronteres ha informat que l'Aquarius ja ha rebut instruccions per a traslladar 229 persones a València. ÚLTIMA HORA: el #Aquarius ha recibido instrucciones para trasladar a 229 personas a Valencia. Esto reduce mucho la capacidad de salvamento en la zona de rescate. pic.twitter.com/RQdgcg15Em — Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) 12 de juny de 2018

 • 13.58 - Després que aquesta matinada de dimarts els responsables del vaixell descartaren viatjar a territori espanyol per la inseguretat que generaria un viatge d'entre tres i cinc dies fins al port de València amb un excés de càrrega, ja s'està perfilant un nou pla per a fer possible l'arribada de l'Aquarius. Concretament, el buc que gestionen Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée transferirà a dos vaixells italians de rescat 500 dels 629 migrants que té a bord per a després partir junts cap a València i Mallorca previsiblement, considerats llocs segurs per a realitzar el desembarcament.

 • 13.51 - El govern espanyol va acceptar aquest dilluns que el vaixell Aquarius, en què viatgen 629 persones refugiades, puga atracar al Port de València. L'executiu de Pedro Sánchez ha respost així a la petició de l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha oferit la ciutat perquè el buc Aquarius, l'embarcació a què Malta o Itàlia han tancat la porta, puga atracar-hi.

Publicitat
Publicitat