Miradors de l'Horta, el festival del Carraixet per a impulsar el turisme sostenible

La proposta, celebrada del 17 al 22 de setembre, convida a reflexionar sobre els valors de l'horta a través de tallers, activitats gastronòmiques i tres instal·lacions efímeres 
5 setembre 2019 16:47h
La iniciativa pretén potenciar l'atractiu turístic dels municipis de la Mancomunitat del Carraixet. / MANCOMUNITAT DEL CARRAIXET

VALÈNCIA. La Mancomunitat del Carraixet, a través de la seua marca Turisme Carraixet, celebrarà del 17 al 22 de setembre Miradors de l'Horta, el festival de disseny i cultura de l'Horta, que pretén retre homenatge a l'horta, els agricultors i la cultura del seu entorn. El festival pretén potenciar una mirada nova sobre el turisme, més sostenible i no intrusiva amb el paisatge agrícola valencià.

Aquesta iniciativa oberta a tot el públic vol potenciar l'atractiu turístic dels seus municipis i l'entorn agrícola a través de tallers, una setmana gastronòmica, actuacions musicals i tres instal·lacions efímeres en la mateixa horta. Aquests espais respectuosos amb el camp pretenen que el públic reflexione sobre la seua relació amb aquest entorn i els seus valors. A més, el festival coincidirà la València Design Week i complementarà les propostes sobre disseny programades a la capital del Túria.

El festival tindrà Alfara del Patriarca com a seu principal de les activitats i tallers, si bé la programació s'estendrà a altres municipis com Vinalesa, Almàssera i el barri Roca-Cuiper de Meliana i Foios. Miradors de l'Horta proposa tant a veïns com a turistes recórrer l'horta a peu o amb bici per a conéixer les tres instal·lacions efímeres que apareixeran en els camps. El festival proposa una mirada educativa, sostenible i no intrusiva en l'horta a través del mercat de quilòmetre zero i d'aquests punts d'interés.

Per al president de la Mancomunitat, Llorenç Rodado, aquest festival és "una plataforma de llançament, atés que a l'Horta no s'havia fet gens similar des del punt de vista turístic". Segons informen des del festival, la Generalitat Valenciana i la Diputació de València van impulsar el Pla de Dinamització i Governança Turística per a la Mancomunitat i s'ha aprofitat l'ocasió per a rellançar el turisme a l'Horta. Així mateix, Rodado assenyala que a l'Horta es pot fer "turisme", així com "pedagogia" per a canviar la concepció estereotipada que es conserva d'aquest paisatge. 

El també alcalde d'Alfara del Patriarca apunta que la institució està aprofitant el finançament "perquè el Pla no quede en uns anys en una prestatgeria, sinó per a marcar unes directrius que servisquen perquè visitar l'Horta des d'un punt de vista turístic es convertisca en un fet rutinari". "Es tracta que el turista que va a València no es quede en la capital sinó que puguem portar-ho a l'horta perquè descobrisca els seus valors”, afegeix Llorenç Rodado.

El festival Miradors de l'Horta se suma a altres iniciatives de l'organisme, com les jornades de Descobriment de l'Horta, dirigides a professionals del sector turístic i bloguers; o Camins del Carraixet, una xarxa de senderisme interpretatiu que enguany arribarà als 24 quilòmetres al llarg de diversos municipis –Alfara del Patriarca, Vinalesa, Foios, Bonrepòs i Mirambell, Albalat dels Sorells, Almàssera i Meliana. Altres de les iniciatives que la Mancomunitat ha posat en marxa és la col·locació de codis QR en punts d'interés turístic per a poder-los identificar de forma automàtica.

next