El model de dependència impulsat per Igualtat triplica el nombre de valoracions

El serveis municipals han realitzat en els primers sis mesos de l'any 20.200 valoracions davant les 6.900 del període gener-juny del 2015
20 agost 2019 12:01h
Els ajuntaments són ara els responsables de les avaluacions a les persones dependents. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El model de valoració de la dependència implantat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés incrementar de manera progressiva i constant el nombre de valoracions realitzades, fins a arribar a una mitjana de 164 valoracions diàries durant el primer semestre de l'any, la qual cosa eleva a 20.197 les realitzades des de gener.

Aquesta xifra, segons explica la Conselleria en un comunicat, suposa "triplicar el nombre de valoracions de dependència realitzades enguany respecte al mateix període del 2015", quan es van dur a terme un total de 6.886 des de gener fins a juny. Igualtat i Polítiques Inclusives assenyala que aquest increment en el nombre de valoracions respon al procés de la Conselleria per a "municipalitzar" la dependència i crear una xarxa perquè els ajuntaments assumisquen la valoració i tramitació dels expedients.

Així, els punts d'atenció de serveis socials de les entitats locals han passat de 145 el 2016 als 239 que existeixen actualment. Des que va començar a funcionar el nou sistema l'any 2016, "s'ha incorporat de manera progressiva personal valorador als serveis socials municipals", una mesura que ha anat acompanyada d'un "increment pressupostari per a la contractació de professionals en els equips de base dels ajuntaments".

Tres anys després de l'inici d'aquest canvi en el procés de valoració, la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals ha permés agilitar la tramitació dels expedients de valoració. Així, cal destacar que tots els municipis valencians amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d'execució del 100% en expedients resolts.

Dels municipis d'entre 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d'execució són Bétera, la Pobla de Vallbona i Picassent a la demarcació de València; Teulada, l'Alfàs del Pi i Rojals a la d'Alacant, i l'Alcora, Benicàssim i Almassora a la de Castelló. Tots aquests pobles tenen al voltant del 90% d'expedients resolts.

Pel que fa als municipis de més de 50.000 habitants, lideren el rànquing d'execució les localitats d'Oriola, Alcoi i Benidorm, a la demarcació d'Alacant; Sagunt, València i Paterna, a la de València, i Castelló de la Plana i Vila-real a la de Castelló.

Aquest i altres canvis efectuats per la Conselleria en la gestió del sistema de la dependència han aconseguit augmentar el nombre de persones beneficiàries de 41.955 persones el juliol del 2015 a les 82.325 actuals.

next