Oltra demana "altura de mires" a Iglesias i Errejón per a pactar una gran coalició d'esquerres

La coportaveu de Compromís insisteix a concórrer a les eleccions generals de la mà d'altres partits progressistes però defensa que Joan Baldoví siga el cap de llista
23 setembre 2019 13:24h
Oltra considera que la millor opció és anar en una coalició "tan àmplia com siga possible". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La coportaveu de Compromís i vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, ha advocat aquest dilluns per una "gran plataforma" de l'esquerra per a les eleccions generals que presente una "única oferta" fora del bipartidisme i impedisca "donar-li les revàlides a les dretes". "Ací la gran amenaça és que al final, per la falta d'altura de mires dels partits que s'emmarquen dins de les esquerres, li donem l'oportunitat a les dretes, i a l'extrema dreta, de condicionar el futur d'aquest país", ha manifestat Oltra als mitjans de comunicació.

En la seua opinió, es viu una "situació d'emergència", perquè per segona vegada en tres anys s'han convocat eleccions automàticament, la qual cosa és una "anomalia" en democràcia, per la qual cosa fan falta "solucions i altura de mires", així com "posar-ho fàcil" a la gent quan acudisca a votar.

"En un moment en el qual hi ha una ofensiva del bipartidisme antic i una ofensiva de l'hegemonia neoliberal, nosaltres apostem per una aliança àmplia perquè els ciutadans, el 10 de novembre, no hagen d'elegir entre diverses paperetes que els poden agradar per diferents motius cadascuna d'elles", ha asseverat.

Oltra ha reclamat en conseqüència que cadascú "es guarde una mica l'essència" i les seues "veritats absolutes" per a anar a acords "amplis" i buscar el "denominador comú" entre els partits que posen en el centre "la vida de les persones".

"Segur que trobem el punt d'equilibri per a fer una única oferta electoral en aquest bipartidisme que ara està en ofensiva", ha assenyalat la coportaveu de Compromís, qui ha insistit que la "primera opció" seria anar "tots junts, en una gran plataforma".

Preguntada sobre si serà possible unir Podem amb el partit d'Errejón en una mateixa plataforma, ha afirmat que "seria el desitjable, i si hi haguera altura de mires en aquest país, aquesta seria la solució òptima", que a més donaria "una alegria a moltíssims homes i dones que ens estan demanant que precisament sapiem asseure'ns, escoltar i dialogar".

Per a Oltra, el que "no pot ser" és criticar els qui no han pogut o no han sabut arribar a un pacte de govern, però no ser capaços d'entendre's de cara a unes eleccions. "Reproduint allò que estem criticant no arribarem molt lluny, em sembla a mi", ha subratllat.

Ha indicat que defensaran que el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, encapçale aquesta candidatura unitària, perquè és "el polític millor valorat d'Espanya" i el diputat que "més vots ha costat" en les últimes eleccions, per la qual cosa cal fer valdre el seu lideratge, i també la seua "bonhomia".

Oltra ha assenyalat que l'executiva de Compromís d'aquesta vesprada serà la que decidirà si aquesta coalició concorre als comicis del 10 de novembre en confluència amb altres formacions o no, si bé ha destacat que són una formació política "basada en l'aliança", ja que l'aliança forma part del seu "gènesi" i del seu "ADN".

La coportaveu ha admés que dins de Compromís hi ha "diferents punts de vista" sobre les confluències, però s'ha mostrat convençuda que trobaran "un punt en comú", perquè "està bé que hi haja pluralitat, però aquest pluralisme ha de trobar vies d'entesa".

Sobre la possibilitat que en les eleccions de novembre augmente l'abstenció, ha alertat que votant es pot expressar el "cabreig" que molta gent sent, però abstindre's només expressa "impotència", i ha insistit que la seqüència per a negociar una coalició electoral ha de ser "escoltar, parlar, pactar".

next