Mónica Oltra: "Repetir eleccions seria un fracàs que duria a l'enuig col·lectiu"

La vicepresidenta de la Generalitat assegura que durant les negociacions hi ha hagut excés de "testosterona" i d'actituds "poc empàtiques"
4 agost 2019 11:12h
"Ha sobrat soroll i ha sobrat relat". /  EFE

VALÈNCIA. La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, considera que repetir les eleccions generals seria "un fracàs col·lectiu" que a més portaria "a l'enuig col·lectiu", perquè assegura que "la gent ara mateix no està ni frustrada ja", sinó que està "molt enfadada".

Oltra assenyala en una entrevista amb l'Agència EFE que, "sincerament", en les negociacions per a intentar conformar un govern a l'estat espanyol hi ha hagut excés de "testosterona" i d'actituds "poc empàtiques", i afegeix: "Ha sobrat soroll i ha sobrat relat".

"I com a contrapunt, ha faltat escolta, ha faltat posar-se en el lloc de l'altre, ha faltat generositat, ha faltat realitat", assevera Oltra, qui també creu que "ha faltat responsabilitat" i que, "en la lluita pel relat, s'han oblidat de la realitat": que milions de persones necessiten que s'atenguen les seues necessitats vitals.

La vicepresidenta del govern valencià i líder de Compromís també ha trobat a faltar "un mètode" en les negociacions, que és haver començat pel programa, per a veure què es vol fer i per a què es vol governar, atés que "el com i el qui" haurien estat "conseqüència lògica" d'aquest programa.

Insisteix que hi ha milions de persones amb noms i cognoms a l'espera que es garantisquen les polítiques socials i que hi haja finançament per a aquestes polítiques que duen a terme les comunitats autònomes, i alerta: "La gent està farta que no sàpiguen gestionar el seu vot".

En la seua opinió, la ciutadania està "molt decebuda, fins als nassos" d'aquesta situació política i de la "immaduresa" que s'ha mostrat, i "molt farta de sentir-se utilitzada i que ens prenguen per babaus", i assegura que "fan vindre ganes d'asseure'ls" en una habitació i que no isquen d'allí fins que ho solucionen.

"Ací hi ha una responsabilitat compartida", afirma la vicepresidenta, per a qui el problema és que "ara mateix tothom està ocupat per veure qui té més responsabilitat i per llevar-se de damunt les puces, en comptes d'estar ocupats per veure com s'arregla açò" i s'arriba a un acord.

"Si les energies que estan invertint a fer veure a la ciutadania qui té més responsabilitat en tot això les invertiren a arribar a un acord, hauríem tingut ja govern", insisteix Oltra, que afegeix que això que "dos no renyeixen si un no vol no és veritat".

Preguntada sobre si hi haurà una solució al setembre, Oltra es mostra confiant: "Si li posem rostre a tot açò, si recordem la gent i ens oblidem dels relats i de l'èpica, igual té solució al setembre; jo espere que sí".

La vicepresidenta del Consell considera en aquest àmbit que "sempre és possible construir ponts", ja que "les mateixes pedres que construeixen murs també construeixen ponts: és qüestió de triar què es vol construir".

Per a Oltra, el pacte de govern en la Generalitat, el Botànic II, que ha donat lloc a un executiu de coalició integrat pel PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida, és "sens dubte" un "mirall on es pot mirar qui vulga mirar-se", encara que matisa que ho diu "sense ànim de donar lliçons a ningú, ni molt menys".

Així, es reafirma en la necessitat de comptar amb un govern espanyol que "comence a arreglar" el problema del finançament autonòmic, un assumpte "fonamental" i "urgent" per al País Valencià, i que hi haja Pressuposats de l'Estat, perquè si al final es tornen a prorrogar els de Cristóbal Montoro, l'exministre d'Hisenda amb el PP, "es posarà la medalla d'haver fet els pressupostos més llargs de la història".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next