Montero diu que el govern "busca fórmules" per a pagar les bestretes del finançament a les autonomies

La ministra d'Hisenda confia que trobaran la manera de "salvar" l'informe de l'Advocacia General de l'Estat que conclou que un govern en funcions no pot transferir diners a les autonomies
28 agost 2019 12:41h
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, afirma que es busca la manera de poder fer arribar finançament a les comunitats autònomes. / EDUARDO BRIONES / EP

VALÈNCIA. La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres que el govern espanyol "busca la fórmula" de poder abonar les bestretes de la liquidació del sistema de finançament autonòmic tot i que l'informe de l'Advocacia General de l'Estat, encarregat pel seu departament, assenyala que un govern en funcions no pot transferir fons a les autonomies.

Montero s'ha expressat així en una entrevista concedida a Onda Cero en la qual ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda estudia la manera de "salvar" els impediments legals mostrats per l'Advocacia General de l'Estat i poder així abonar les bestretes del model de finançament. Una quantitat que en el cas valencià representa 450 milions d'euros i que, en cas de no rebre'ls, suposarà un ajust en el pressupost de la Generalitat d'ací a finals d'any pel mateix import.

Aquest mateix dimarts, el Senat va vetar, gràcies a la majoria del PSOE en la cambra alta, la compareixença de la ministra Montero per a explicar el bloqueig de les transferències a les autonomies. Un bloqueig que el govern espanyol sempre ha justificat argumentant que era una indicació de l'Advocacia General de l'Estat. En aquest sentit, Montero ha explicat que els advocats de l'Estat mantenen des del 2016 el criteri que un govern en funcions no pot prendre decisions que condicionen l'actuació d'un nou executiu.

Aquesta indicació, però, era verbal, segons ha reconegut finalment el ministeri. No va ser fins la setmana passada, per la pressió política dels diferents grups, que Montero no va demanar a l'advocacia un informe per escrit. El text, amb data del 27 d'agost, va arribar aquest mateix dimarts al ministeri.

Retallades de 450 milions

El bloqueig institucional per la falta de govern a l'estat espanyol està tenint repercussions directes en la tresoreria de la Generalitat. La falta de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 ja va suposar una gerra d'aigua freda per a la Generalitat, que va veure com l'esvaïen inversions per valor de 1.000 milions d'euros.

Ara, la falta de govern a l'Estat impedeix –segons assegura el Ministeri d'Hisenda– abonar els 450 milions corresponents a les bestretes del model de finançament, d'una banda, i cobrar 300 milions més de les despeses sanitàries de l'atenció a persones desplaçades, 280 milions de la liquidació de l'IVA i 50 milions més per al finançament de la llei de dependència. En total, sumant la falta de pressupostos i el bloqueig del finançament, es calcula que el cost per a les arques de la Generalitat arriba als 1.800 milions d'euros.

Si no es troba la fórmula des del ministeri per a abonar les bestretes, la Generalitat haurà d'escometre una retallada de 450 milions en el pressupost de les seues conselleries. De fet, en els darrers dies, amb les indicacions de la Conselleria d'Hisenda de quin és l'ajust que li pertoca, cada departament ha començat a pensar en quines partides aplicar un pla de contenció si finalment els diners de Madrid no arriben.

next