Montero reconeix que no pot avançar les bestretes del finançament a la Generalitat

La ministra d'Hisenda assenyala que el País Valencià serà un dels primers a notar els efectes del bloqueig de la liquidació del model de finançament
11 setembre 2019 20:40h
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut que el País Valencià –juntament amb Múrcia– serà el primer territori a notar els efectes de la falta de govern a l'Estat i el consegüent bloqueig de la liquidació de les bestretes del model de finançament. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

MADRID. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut que el País Valencià –juntament amb Múrcia– serà el primer territori a notar els efectes de la falta de govern a l'Estat i el consegüent bloqueig de la liquidació de les bestretes del model de finançament. 

Montero ha assegurat al ple del Congrés que aquestes dues autonomies estan més lluny de complir l'objectiu de dèficit i que tenen un "pitjor" tracte del sistema de finançament autonòmic, per la qual cosa és possible que els problemes de tresoreria els patisquen abans que altres territoris.

Amb tot, la ministra ha rebutjat poder dispensar a la Generalitat un tracte diferenciat i poder avançar les bestretes, ja que la situació de bloqueig afecta totes les autonomies i quan s'aconseguisca una solució serà per a totes.

La ministra ha respost a una pregunta sobre aquest problema de la diputada d'Unides Podem Aina Vidal. Montero ha insistit que els diners pendents de transferir equivalen a 15 dies de tresoreria de les autonomies, en conjunt, i que no és obligatori aplicar ajusts per aquest motiu.

Segons ha exposat la ministra, són unes quantitats que estan incloses en els respectius pressuposts autonòmics, per la qual cosa es poden gastar, encara que tinguen problemes per a pagar la factura i que empitjore el període de pagament als proveïdors.

"La solució és que Unides Podem done suport a Sánchez"

La diputada Aina Vidal ha exigit al govern una solució si no pot pagar estant en funcions i amb el Pressupost de l'Estat prorrogat. En concret, ha plantejat un crèdit a través del FLA sense interessos o la reforma expressa de la Llei de Govern per a concedir a l'executiu en funcions la possibilitat de pagar aquests diners.

La ministra li ha respost que busca una solució, però que "la més senzilla" és que Unides Podem done suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i que la resta s'abstinguen.

Soler, convençut que es rebran els fons abans que acabe l'any

Sobre aquest tema, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, assegurava aquest dimarts que tenia la confirmació d'Hisenda que rebran els fons abans que acabe l'any i reclamava que fora com més prompte millor, perquè es tracta de 450 milions "que són imprescindibles per a acabar l'any adequadament".

next