Montiel renuncia a formar part de la candidatura de Podem en les eleccions de maig

L'exsecretari general de la formació morada al País Valencià argumenta que no li agraden "el personalisme, els conflictes d'egos i les famílies" que hi ha en l'organització
21 febrer 2019 11:56h
Montiel acusa Podem de perdre "la connexió" amb els col·lectius socials i mirar-los "des de fora com a dirigents i no com a participants". Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'exsecretari general de Podem i actual diputat d'aquesta formació a les Corts, Antonio Montiel, ha anunciat la seua decisió de renunciar a formar part de la llista electoral per als comicis del 26 de maig, encara que ha puntualitzat que aguantarà fins a final de legislatura i no abandonarà la formació, sinó que serà "un inscrit més".

La seua decisió, ha explicat en atenció als mitjans de comunicació, està causada  per "les decisions, el personalisme, els conflictes d'egos i les famílies" que hi ha en l'organització, on "s'ha perdut el respecte". "Ni els temps ni Podem són els d'abans i crec que és urgent tornar a una política de base i no d'aparells ni de famílies", ha remarcat, per a assenyalar que el partit "no ha estat a l'altura" i "ha perdut una gran ocasió de fer un projecte nou".

En aquest sentit, considera que ni el partit en l'àmbit estatal i ni en l'autonòmic estan "exempts de responsabilitats", sinó que tots han contribuït a aquesta situació, encara que ha puntualitzat que qui està en la direcció "sempre contribueix més".

Per a Montiel, un dels principals problemes que afronta l'organització és que s'han "perdut el respecte". "Els companys ens hem perdut el respecte, l'estat permanent de conflicte intern i de competència on es preval més l'intent d'imposar-se a uns altres en lloc del treball cooperatiu dins de la pluralitat ha fet que ens perdem el respecte i això és molt dolent en una organització perquè és el principi de perdre el respecte a la gent a la qual ens devem", ha afirmat.

Al seu judici, "ha sigut trista la conversió de Podem a poc a poc en un partit tradicional" i ha considerat que "la radicalitat democràtica" que predicaven "no s'ha aplicat a la interna". "Cada vegada ens pareixem més a un tipus d'organització que no era la que nosaltres volíem representar", ha dit i ha afegit:"Tornem a ser una avantguarda esquerrana al vell estil en la qual hem perdut la connexió amb els col·lectius socials i ara mirem els moviments socials des de fora com a dirigents i no com a participants".

A preguntes sobre si es planteja dur a terme algun projecte com el d'Íñigo Errejón a la Comunitat de Madrid, ha afirmat que l'anàlisi que aquest va fer de buscar per a Madrid una candidatura com la de Manuela Carmena era "bona", però no tant la forma com ho va plantejar perquè "l'organització no es mereixia que les coses es plantejaren així". Tampoc no creu que la reacció del líder de Podemos, Pablo Iglesias, haja sigut "l'adequada", perquè va ser "precipitada i en calent" i "no ha sigut compartida en un debat previ".

"Cansat dels personalismes"

"Comence a estar cansat dels personalismes d'uns i d'uns altres. Això no era per al que veníem. No podem estar tot el dia parlant de nosaltres mateixos en clau Errejón o Iglesias. La gent es mereixia una altra cosa", ha considerat.

No obstant això, ha admés que no es penedeix de "res" i que "tornaria a fer el pas d'incorporar-se a un projecte com Podem" perquè creu que "valia la pena". No obstant això, sí que ha postil·lat que "tal vegada" la seua decisió de deixar la secretària general de Podem "la pensaria hui d'una altra manera". "Tampoc no em penedisc perquè crec que en aquest moment creia que estava fent un pas per a construir una unitat que respectara la pluralitat", ha agregat.

Montiel ha afirmat que no participarà en la campanya electoral i ha admés que "no és optimista" respecte als resultats electorals de Podemos a causa de l'aparell, però com a "humanista" creu que "encara hi ha possibilitats de fer un canvi" que "tem", perquè considera que arribarà "després de la derrota".

En qualsevol cas, ha fet una crida a la mobilització del votant d'esquerres que no ha de ser "tant amb la samarreta del teu equip", sinó per a "construir una majoria social progressista". "No podem deixar escapar cap vot i això no vol dir que necessàriament calga votar Podemos. No podem permetre'ns la desmobilització. No evangelitzaré ningú amb la meua veritat, sinó amb la idea que hem de moure'ns perquè queda molt per construir i perdre", ha assenyalat per a incidir en la importància de la "unitat de l'esquerra".

D'aquesta manera s'ha mostrat a favor d'una 'entesa' valenciana al Senat com a forma de "trencar barreres entre partits polítics i de demostrar que hi ha voluntat de mantindre el projecte del Botànic. "Hi ha nous espais que s'estan creant com a plataformes socials en les quals espere participar, però no en cap partit polític, encara que de moment continue sent de Podem i intentaré continuar sent-ho tot el temps que Podem puga aspirar a ser el projecte en el qual vam pensar el 2014", ha resolt.

next