Mor el sociolingüista Rafael Ninyoles

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va reconéixer amb la Medalla d'Honor de la institució l'investigador per la seua contribució a la normalització del valencià
25 octubre 2019 09:39h

VALÈNCIA. El valencià ha perdut un dels grans estudiosos de la normalització de l'ús de la llengua. Aquesta matinada de divendres ha mort el sociolingüista Rafael Lluís Niynoles i Monllor a l'edat de 76 anys. 

Ninyoles va dedicar la seua extensa carrera a estudiar des dels departaments de Sociologia de les universitats de València i Alacant aspectes com els orígens socials de la situació del valencià i d'altres idiomes europeus alhora que ha aportat propostes sobre la normalització social del valencià.

En els darrers mesos, Ninyoles ha estat homenatjat per institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) o la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports. Totes dues reconeixent la seua contribució fonamental en el camp de la sociolingüística del valencià i la seua gran producció escrita, sempre amb la llengua com a eix distintiu.

En aquest sentit, l'AVL va concedir-li la Medalla d'Honor el novembre del 2018 per ser "el referent ineludible en la reflexió sobre l'ús del valencià i la política lingüística". Un reconeixement que segons l'Acadèmia es va guanyar des que el 1969 publicara Conflicte lingüístic valencià, (3i4, 1964) un estudi que conté "plantejaments encara plenament vigents". De fet, Conflicte lingüístic valencià és l'obra més citada per estudiosos de la sociologia del llenguatge, que, juntament amb Idioma i prejudici, Estructura social i política lingüística i Idioma y poder social, del mateix autor, han tingut una influència molt notable en els camps de la sociologia, la lingüística, la sociolingüística, la psicologia o la política.

Per la seua banda, la Conselleria d'Educació, a través de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, ha batejat una de les seues col·leccions amb el nom de Rafael L. Ninyoles. Concretament, la Conselleria edita en aquesta col·lecció a què dona nom el sociolingüista els treballs d'investigació i d'estudis en l'àmbit de la planificació lingüística i de la lingüística aplicada. La col·lecció Rafael L. Ninyoles es va iniciar amb l'estudi sobre l'impacte econòmic de l'ús de la llengua en el PIB del País Valencià.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next