Mor l'exintendent del Palau de les Arts de València Helga Schmidt

L'assessora artística va ser rellevada del seu càrrec en el teatre valencià per la seua presumpta implicació en el cas Palau i estava acusada de prevaricació i malversació
1 octubre 2019 18:14h
Schmidt va treballar des de l'any 2000 en el projecte teatre valencià. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Helga Schmidt, qui va ser intendent del Palau dels Arts de València, ha mort als 78 anys. La defunció es va produir el passat 25 de setembre en el seu domicili de Piemont (Itàlia), segons han confirmat fonts del seu entorn.

L'austríaca Helga Schmidt (Viena, 1941), coneguda pel seu caràcter 'de ferro', va arribar a València de la mà de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, que la va portar perquè fora l'ànima del projecte del coliseu. Schmidt estava avalada per la seua carrera en importants entitats musicals, com el Covent Garden, segons recull Europa Press.

El seu camí professional va començar com a assistent del director general del Festival de Viena, Egon Hilbert, quan Schmidt comptava amb 21 anys. Dos anys després, quan en 1963 Hilbert va ser nomenat intendent de l'Òpera de Viena, i Herbert von Karajan director artístic i musical, tots dos van contractar Schmidt per a aquest teatre, on va treballar deu anys braç a braç amb Karajan.

Assessora artística de multitud d'institucions i orquestres de primer rang –entre elles la del Concertgebouw d'Amsterdam i la Simfònica de Londres–, a la fi dels anys noranta "es va deixar fascinar" pel projecte que la Generalitat estava preparant amb la idea d'obrir un gran teatre d'òpera a València. 

Des de l'any 2000 va treballar en el teatre valencià, que es va inaugurar finalment en 2005. L'etapa al capdavant de la institució cultural va estar esguitada de llums i ombres. Entre les primeres, va aconseguir posicionar-lo internacionalment amb el fitxatge de primeres figures del món líric, com els directors Lorin Maazel i Zubin Mehta, entre d'altres. Així mateix, va posar en marxa l'Orquestra de la Comunitat Valenciana i el Centre de Perfeccionament 'Plácido Domingo'.

Schmidt va ser rellevada del seu càrrec en Les Arts per l'anomenat cas Palau, pel qual passaria per la banqueta, junt amb quatre persones més, acusada de delictes de prevaricació, malversació i falsedat en la captació de patrocinadors del coliseu. 

Precisament, el passat 8 de gener es va suspendre el judici a causa de la recent incorporació d'un nou lletrat a la defensa d'Helga Schmidt i per un episodi cerebral que va patir l'exintendent, la salut de la qual era delicada des de feia anys. La següent cita judicial estava prevista per al pròxim 4 de novembre.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next