Mor José Lladró, cofundador de Lladró

L'empresari ha mort amb 91 anys a València
17 juny 2019 11:09h
L'empresari va fundar l'empresa l'any 1953 amb els seus germans. / EFE

VALÈNCIA. José Lladró, cofundador de l'empresa de ceràmiques Lladró, ha mort aquest dilluns als 91 anys, segons han informat a EFE fonts de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), associació de la que va ser fundador.

L'empresari va crear el 1953 la firma junt amb els seus germans Juan –que va morir al desembre del 2017– i Vicente en un xicotet taller d'Almàssera, la seua localitat natal.

El creixement dels encàrrecs i el reconeixement dels seus treballs va donar origen a una gran empresa en menys d'una dècada, que es va instal·lar en la veïna localitat de Tavernes Blanques, i, posteriorment, va iniciar l'expansió internacional.

L'empresa –actualment en mans del grup PHI Industrial– va fer el salt a l'exterior durant les següents dècades: el 1986 va desembarcar a Àsia, amb filials al Japó i la Xina, i dos anys després va obrir el seu primer museu i galeria a Nova York; concretament, a la Cinquena Avinguda.

El 2003 la família Lladró va decidir trencar la societat, que fins aleshores es repartia entre els tres germans al 33%, de manera que Juan i les seues quatre filles van passar a controlar el 70%, i el 30% restant es va repartir a parts iguals entre els altres dos germans, José –i les dues filles– i Vicente –i els seus tres fills–.

Al gener del 2017, la Junta General Extraordinària de l'empresa va acordar acceptar l'oferta de compra sobre Lladró, S. A. realitzada per PHI Industrial, després que la societat matriu de Lladró, Sogidei, publicara la convocatòria d'autoritzar la venda del 100% de les accions. El 16 de desembre del 2017 va morir Juan Lladró, als 91 anys, com el seu germà José.

next