Mor José Luis Rado, exdirector de Cinema Jove

Rado va posar en marxa la Filmoteca d'Estiu i va ser director de l'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia
2 febrer 2019 12:16h
Rado també era copropietari de la coneguda cadena de videoclubs Rados . / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. José Luis Rado, qui fora director de Cinema Jove a finals dels anys 90, ha mort aquest divendres als seixanta anys d'edat. Rado va ser nomenat en 1998 director general de l'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia (IVAC) en substitució de Ricardo Muñoz Suay. 

Durant el seu mandat al capdavant de l'IVAC es va posar en marxa la Filmoteca d'Estiu de la Generalitat, càrrec que va deixar en 2012. Rado també era copropietari de la coneguda cadena de videoclubs Rados i productor de diferents curtmetratges valencians, així com de l'òpera prima de Marc Recha, El cielo sube (1991).

Molt vinculat al món del cinema des de ben xicotet, Rado procedia d'una família d'origen centreeuropeu que va emigrar a l'estat espanyol en la Primera Guerra Mundial recorrent el país amb un cinematògraf ambulant. De fet, el seu cognom, Rado, és una apòcope de Radoselovics. 

Rado va ser, també, qui va localitzar i va adquirir les primeres pel·lícules pornogràfiques rodades a l'Estat i produïdes pel rei Alfons XIII. 

El departament de Cultura a la Generalitat ha lamentat en un comunicat la mort del gestor cultural, col·leccionista de cinema i productor cinematogràfic. Va ser una "figura clau en la consolidació del prestigi de la Filmoteca valenciana. José Luis Rado serà recordat sempre per la seua passió pel cinema", manifesten des de Cultura.

next