Mor la poetessa Francisca Aguirre

L'escriptora alacantina va guanyar el Premi Nacional de les Lletres l'any 2018
14 abril 2019 10:58h
La poetessa ha mort als 88 anys. / EFE

VALÈNCIA. La poetessa alacantina Francisca Aguirre (Alacant, 1930), Premi Nacional de les Lletres 2018, va morir aquest dissabte a la seua casa de Madrid als 88 anys, segon shan confirmat a EFE fonts familiars.

Considerada la més machadiana de la generació dels 50, Aguirre va guanyar el Premi Nacional de Poesia el 2011 amb Historia de una Anatomía (2010), que també va obtindre el Premi Miguel Hernández.

A més, és autora d'altres poemaris, com ara Ensayo General (Premio Esquío 1995), Pavana del desasosiego (Premi María Isabel Fernández Simal 1998) i Ensayo General. Poesía completa 1966-2000, que recopila tota la seua obra poètica fins al 2000.

Aguirre assegurava que per a ella Machado era "el primer entre els déus literaris". El jurat del Premi Nacional de les Lletres va situar la seua poesia "entre la desolació i la clarividència, la lucidesa i el dolor, murmurant paraules situades entre la consciència i la memòria".

Filla del pintor Lorenzo Aguirre, un dels últims executats a garrot vil pel franquisme, i de formació autodidàctica, Aguirre va publicar el seu primer poemari el 1971: Ítaca, que va obtindre el premi de poesia Leopoldo Panero. La seua família té previst soterrar-la junt amb el seu marit, al cementeri de Tomelloso (Ciudad Real).

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next