Morella obri al públic la presó del segle XIV amb entrada gratuïta

El presidi de l'edifici de l'Ajuntament va tindre ús fins ben entrada la dictadura franquista
9 abril 2019 14:00h
El consistori llança un abonament per a visitar els monuments que inclou l'entrada gratuïta a la presó. / AJUNTAMENT DE MORELLA

VALÈNCIA. Morella (els Ports) obrirà la presó de l'ajuntament al públic aquest dissabte a partir de les 11.00 hores. Aquest espai de l'edifici consistorial s'ha rehabilitat i museïtzat de manera que es puga conéixer de més prop la història del municipi. 

La recuperació de la presó amplia els espais visitables de l'ajuntament, així com tot l'atractiu turístic de la ciutat, ha indicat el consistori en un comunicat. Així, se suma a la visita conjunta de l'ajuntament amb la Sala del Justícia, la Sala del Consell i la Llotja i augmentarà la Xarxa de Museus de Morella amb el Castell, la Basílica Arxiprestal, les Torres de Sant Miquel i el museu Temps de Dinosaures.

La presó de Morella estava dividida en dues seccions: una per a dones i l'altra per a homes. Aquests espais es van rehabilitar parcialment l'any 1992, en la restauració que va tindre l'edifici. L'espai compta amb una cel·la original amb grafits que la daten del segle XIX. A més, aquestes es van utilitzar fins a la Guerra Civil i la dictadura.

La regidora de Cultura, Rocío Querol, ha destacat que "la presó és una part molt important d'aquest edifici. Fins ara havien albergat oficines de l'ajuntament, però amb aquest projecte es podran visitar i donaran a conéixer la història d'aquest edifici del segle XIV". Querol ha explicat que "a partir del dissabte aquesta s'unirà a tot el patrimoni cultural, artístic i arquitectònic de Morella perquè morellanes, morellans i visitants el coneguen amb els diferents panells explicatius i audiovisuals que ens mostraran la història de la presó". 

Finalment, Rocío Querol ha aprofitat per a "animar totes i tots a vindre a veure la presó, les parets de les cel·les de la qual encara contenen grafits dels presos, alguns datats del segle XIX".

El dissabte, l'entrada serà gratuïta amb motiu de l'obertura i, a partir d'aquest, l'entrada costarà 1,5 euros. A més, el consistori ha recordat que, amb l'entrada conjunta als monuments de la ciutat de Morella, l'entrada a la presó és gratuïta.

L'edifici de l'Ajuntament de Morella es va començar a construir l'any 1359; ara, fa 660 anys i compta amb el premi Europa Nostra des de l'any 1997. Així, aquest edifici combina l'atractiu turístic amb l'ús diari i de servei públic que té qualsevol ajuntament. L'actual rehabilitació s'ha realitzat amb l'ajuda dels plans de turisme de la Diputació de Castelló.
 

next