Els Moros i Cristians troben "desproporcionada" la pujada del preu de la pólvora

La federació que aglutina la majoria de poblacions espanyoles que celebra aquestes festes demana "a totes les administracions públiques" que defensen aquest "patrimoni històric"
18 agost 2019 17:17h
La UNDEF ha advertit que els diferents actes d'arcabusseria, que són "peces fonamentals" per a la declaració al País Valencià de Bé de Rellevància Local de les festes de Moros i Cristians, estan actualment "amenaçats amb la desaparició o com a poc amb l'empobriment de l'acte". / EFE

VALÈNCIA. La Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF), que aglutina la majoria de poblacions espanyoles que celebren aquestes festes, ha assegurat que l'última pujada del preu de la pólvora ha sigut tan "inesperada" com "desproporcionada". 

En un comunicat, la UNDEF ha advertit que els diferents actes d'arcabusseria, que són "peces fonamentals" per a la declaració al País Valencià de Bé de Rellevància Local de les festes de Moros i Cristians, estan actualment "amenaçats amb la desaparició o com a poc amb l'empobriment de l'acte".

Segons han explicat, aquest risc es deu, entre altres factors, a l'excessiva burocràcia de permisos i llicències i la disparitat de criteris de les diferents administracions per a autoritzar-los, les insuficiències i llacunes reglamentàries i el "desorbitat preu de la pólvora negra per a arcabusseria".

"És funció de la UNDEF posar de manifest que aquest preu no és sostenible per a la festa ni a curt ni a llarg termini i fa que perille també l'essència de la festa i, per tant, la mateixa festa", han advertit.

També han ressaltat que "no" poden "seguir impassibles davant les pujades reiterades de la pólvora que han culminat fa escasses setmanes amb un preu prohibitiu per desmesurat".

La UNDEF ha assegurat que posarà "tots els mitjans" per a aconseguir que eixe preu, que "posa a la vora de l'extinció un acte més que centenari", torne a la normalitat, i ha advertit que la responsabilitat de defensar aquest patrimoni és també de les associacions i estaments públics "locals, regionals i nacionals". 

"Volem que totes les administracions públiques, siga quin siga el seu àmbit de competència territorial o funcional, prenguen consciència que una actitud permissiva, tolerant o de braços caiguts respecte a la problemàtica de la pólvora equival a desnaturalitzar i empobrir les nostres tradicions històriques, i per tant no es contribueix a la protecció del nostre patrimoni històric", han exposat. 

A més, han recordat que el preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de la Generalitat València diu que "la Generalitat vetlarà per la defensa de la identitat i els valors del Poble Valencià i el seu patrimoni històric".

next