La mostra sobre el franquisme 'Prietas las filas' es traslladarà als municipis valencians el 2020

Més de 23.000 persones han visitat al Museu d'Etnologia de la Diputació de València aquesta exposició, que destapa l'herència del règim franquista a través dels objectes quotidians
9 setembre 2019 18:22h
'Prietas las filas', que ha rebut més de 2.000 visites mensuals des de la seua obertura, analitza la societat que generacions d'espanyols van viure durant els 40 anys que va durar el franquisme. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'exposició Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme va tancar aquest diumenge després de rebre més de 23.000 visites. Durant vora un any, el Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València ha acollit aquesta mostra que, a través d'objectes de l'època, reflecteix la influència del règim franquista i l'assumpció dels seus valors per part de la societat espanyola. 

La mostra es va inaugurar el passat 19 de setembre i, malgrat que estava previst que tancara les portes el 6 de gener, es va prorrogar fins diumenge passat. Ara, la col·lecció recorrerà municipis valencians de diferents comarques. Així, després de l'èxit de l'exposició en aquests mesos d'exhibició en l'espai cultural de la Diputació de València, el Museu Valencià d'Etnologia té previst preparar la mostra per a la seua itinerància pels municipis valencians durant l'any vinent.

Prietas las filas, que ha rebut més de 2.000 visites mensuals des de la seua obertura, analitza la societat que generacions d'espanyols van viure durant els 40 anys que va durar el franquisme. L'objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del període per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a legitimar-se i reescriure així la història del nostre passat més recent.

Amb aquesta exposició s'aborden el franquisme com a règim polític i com a ideologia; les seues formes d'adoctrinament; la política de propaganda, i la construcció d'un sentiment i d'una memòria nacional nova. Els protagonistes de l'exposició són els objectes que ens permeten analitzar l'omnipresència dels símbols i les consignes d'un règim totalitari en la vida quotidiana, en l'educació, en les escoles, en els rols de gènere i en els escenaris privats i públics.

L'exposició ha sigut comissariada per Andrea Moreno, gestora de patrimoni i doctora en arqueologia, i per José María Candela, conservador del Museu Valencià d'Etnologia. Així mateix, han col·laborat en la cessió de fons el col·leccionista José Huguet i l'Ajuntament de Quart de Poblet.

A més de l'exposició, des del museu s'ha realitzat un programa de visites a càrrec dels comissaris de la mostra i dels conservadors del museu, i un cicle d'actes relacionats amb la temàtica de la mostra, com ara presentacions de llibres, conferències i col·loquis, que ha abastat quasi totes les facetes de l'exposició: les fosses, l'educació franquista, els camps de concentració, la repressió i els testimoniatges dels familiars.

next