Moviment contra la Intolerància acusa els advocats dels ultres del 9-O de "dilatar" el judici perquè no se celebre

L'organització denuncia que les defenses dels imputats hagen aconseguit que se li impose una fiança econòmica per a poder exercir l'acusació popular
9 maig 2019 12:49h
Esteban Ibarra creu que s'arribarà fins al final del procés perquè es van produir "casos molt greus" durant la manifestació del 9 d'Octubre del 2017. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El judici per les agressions del 9 d'Octubre del 2017 està sent "dur" i "un calvari", segons ha lamentat aquest dijous Moviment contra la Intolerància durant la presentació al Centre del Carme de l'Informe Raxen, on l'organització recull els delictes d'odi, racisme i intolerància que es van donar al País Valencià durant el 2018. 

L'entitat ha denunciat que, "a causa de la pressió exercida per les defenses dels imputats, el jutjat ens ha imposat, només a nosaltres, una fiança econòmica de 1.500 euros per a exercir un dret constitucional com és l'acusació popular", ha indicat el president de Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra. 

L'entitat ha pagat el dipòsit perquè "seguirem fins al final" del judici, ha assegurat Ibarra. Però, més enllà de la penyora econòmica, el president de l'organització ha denunciat la dilació en el temps que estan "provocant les defenses" dels 21 acusats. "A través de diversos recursos tracten de dilatar el procediment perquè no se celebre", ha lamentat.

El judici per les múltiples agressions provades per diferents ultres durant el 9 d'Octubre del 2017 es troba encara en fase d'instrucció. En aquest sentit, Moviment per la Intolerància calcula que aquesta fase acabarà entre setembre i novembre del 2019, però el col·lectiu no disposa d'una data concreta perquè comence la fase oral. Això no obstant, Ibarra s'ha mostrat optimista i creu que no aconseguiran anul·lar el procés per sobreseïment, ja que es van produir "casos molt greus" de violència. Cal recordar que es van registrar lesions físiques, a banda de les agressions verbals i intimidacions.

La causa va ser declarada complexa

El jutjat d'instrucció número 15 de València és el tribunal que està instruint el cas de les agressions feixistes registrades moments abans de la manifestació del 9 d'Octubre del 2017. Aleshores, va ser declarada la complexitat de la causa, atesa la multiplicitat de fets, d'afectats i de parts en el procediment i les múltiples diligències a practicar, la qual cosa permet excedir el termini ordinari de sis mesos previst en la Llei d'Enjudiciament Criminal per a la instrucció de les causes penals i treballar amb exhaustivitat totes les vies d'investigació.

Diverses organitzacions integrants de la Comissió 9 d'Octubre, entre elles els sindicats CCOO i Intersindical; els partits polítics PSPV, Compromís, Podem, EUPV i ERPV, i entitats com Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Plataforma pel Dret a Decidir i la Societat Coral El Micalet es van personar com a acusació popular en la causa oberta al jutjat d'instrucció número 15 de València per les agressions feixistes del 9 d'Octubre.

A més, cal recordar que, primerament, es van presentar acusacions particulars per part de les persones agredides així com dues acusacions populars exercides per Moviment contra la Intolerància i l'Ajuntament de València, i una del Ministeri Fiscal.

next