Moviment contra la Intolerància, davant el creixement ultra a Europa: "Hi haurà més víctimes"

L'organització cívica pronostica un augment dels delictes d'odi, racisme i xenofòbia com a conseqüència de la pujada dels partits d'ultradreta al parlament europeu
9 maig 2019 18:36h
L'entitat demana una llei autonòmica i estatal que vetlle pels drets de les víctimes i penalitze els agressors de violència d'odi. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. L'augment dels delictes d'odi, racistes i xenòfobs creixeran en la mesura que els partits d'ultradreta sumen presència en les institucions europees. Així ho ha pronosticat aquest dijous, 9 de maig, el president del Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra, durant la presentació de l'Informe Raxen que publica anualment l'entitat cívica que vetlla per les víctimes d'aquesta mena d'agressions.

"Hi haurà més víctimes", ha alertat Ibarra. El problema, ha explicat el responsable de l'estudi, no es dona a un territori concret sinó que és una qüestió que afecta tot Europa. De fet, l'organització ha alertat que el 2017 es va produir un augment dels delictes d'odi, amenaces i agressions xenòfobes i racistes que, depenent dels resultats que obtinguen les formacions ultradretanes al Parlament Europeu, augmentaran o no.

Al País Valencià es van registrar 121 casos el 2017; al 2018, la xifra ha sigut de 118, tal com ha informat aquest dijous Ibarra. Això no obstant, Moviment contra la Intolerància no veu una relació entre el creixement de la violència amb l'auge polític d'un únic partit, ha reconegut l'organització en referència a Vox. La formació de Santiago Abascal "va emergir a finals del 2018 i l'augment està produint-se des del 2017", ha indicat Esteban Ibarra. De fet, Vox acaba d'entrar a les institucions estatals i autonòmiques, i la violència està enquistada entre la societat europea.

La clau, més enllà de la violència que exerceixen els col·lectius neonazis locals, està a Europa. Actualment, ha recordat Ibarra, a Brussel·les "hi ha 53 diputats d'ultradreta", però el pronòstic del president de l'organització és que els "populismes" cresquen en representació "fins als 62 diputats". Si això es produeix aquest 26 de maig, "tindríem un terç de diputats d'ultradreta" al parlament on decideixen les polítiques del vell continent. Si es dona aquest escenari, aquestes formacions condicionaran les decisions relacionades amb la migració, la convivència i la tolerància. 

En aquest sentit, Ibarra ha demanat a la Generalitat i al govern estatal una "Llei d'Igualtat de Tracte, Contra la discriminació i els Delictes d'Odi per a evitar la indefensió de les víctimes", perquè, tal com ha insistit Moviment contra la Intolerància, "hi haurà més víctimes" i "necessitem més recursos", encara que "nosaltres continuarem treballant per a acompanyar i demanar justícia", ha emfatitzat Ibarra.

next