Moviments socials i ecologistes fan una 'contracimera' del clima i critiquen la poca ambició de la COP25

La trobada s'allargarà fins al divendres vinent per a "visibilitzar les veus que la cimera oficial invisibilitza" 
8 desembre 2019 16:43h
Tot i que la inauguració oficial va ser aquest dissabte, la Marxa pel Clima que va recórrer els carrers de Madrid la vesprada del passat divendres ja va comptar amb la participació de moltes de les entitats que durant aquests dies portaran a terme aquesta 'contracimera'. / CLARA MARGAIS, EP 

MADRID (ACN). Moviments ecologistes i socials celebren aquests dies a Madrid una cimera alternativa a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) i han criticat la poca ambició de la trobada institucional. 

La Cimera Social pel Clima es va inaugurar aquest dissabte i celebrarà un seguit d'activitats fins al divendres que ve a la Universitat Complutense de Madrid. Reunions, tallers, accions de protesta, plantacions d'arbres, taules rodones, exposicions i debats se succeiran durant aquests set dies, en un esdeveniment que compta amb organitzacions d'arreu del món. La 'contracimera' vol "visibilitzar les veus que la cimera oficial invisibilitza, així com exigir i reivindicar unes negociacions per a posar fi a la crisi climàtica". 

Tot i que la inauguració oficial va ser aquest dissabte, la Marxa pel Clima que va recórrer els carrers de Madrid la vesprada del passat divendres ja va comptar amb la participació de moltes de les entitats que durant aquests dies portaran a terme aquesta 'contracimera'. 

Entre els participants hi ha Greenpeace, que ha criticat que durant la primera setmana de la COP25 no s'estan tractant els temes "veritablement importants" i ha recordat als polítics que la societat està vigilant per si "escullen mercantilitzar el medi ambient a través d'un sistema per a traficar amb carboni o si, per contra, prefereixen avançar cap a compromisos de reducció absoluta d'emissions com requereix l'emergència climàtica". 

El director de l'organització a l'estat espanyol, Mario Rodríguez, ha considerat que la gran marxa del passat divendres "hauria d'estar present en tot moment en l'agenda dels governs i les representacions polítiques en les negociacions en la COP, així com en les negociacions per a la formació d'un nou govern a Espanya". "No acceptarem retards ni trampes, l'emergència climàtica no pot esperar", ha declarat. 

La directora de Greenpeace International, Jennifer Morgan, ha criticat que quan s'ha arribat a l'equador de la cimera "encara no s'ha vist que l'energia dels carrers s'haja traduït en energia política en la taula de negociacions". Morgan ha instat els qui lideren aquestes negociacions a "ser valents i trobar el camí a seguir".

next