Diari La Veu del País Valencià
Muses gregues per a impulsar la mediterraneïtat de València durant la tardor

VALÈNCIA. La sintonia entre Mostra Viva del Mediterrani i la Mostra de València sembla que siga màxima. La connexió del festival i l’Ajuntament de València “torna a ser la que hi havia en els anys 80”, quan el certamen dedicat a la cinematografia de les riberes del mare nostrum era una fita de referència fins al 2013, any en què el consistori el va eliminar i la societat civil va mantindre la fita des de “la resistència”. L’any 2015, amb el canvi polític, “va retornar la sensibilitat” envers Mostra Viva; el consistori va recuperar el festival de cine, i l’associació que va mantindre el caliu del certamen durant dos anys va decidir continuar fent el festival donant només cobertura a les disciplines que no tenien res a veure amb la cinematografia. Ara els dos festivals junts omplin d’activitats culturals nascudes a l’arc mediterrani tot el mes d’octubre.

Així ho ha reconegut aquest dimecres, 26 de juny, el president honorífic de Mostra Viva del Mediterrani, Vicent Garcés, durant la presentació del cartell de la 7a edició del festival. La bona entesa entre el certamen i el consistori ha sigut evident al Centre del Carme. De fet, Garcés ha recordat que entre el públic hi havia regidors del PSPV i de Ciutadans que havien acudit a la revelació de la imatge del certamen.

Sandra Figuerola signa el disseny de la cartelleria de Mostra Viva del 2019. La creativa ha optat per quatre muses gregues, cadascuna de les representants de les arts que aborda el festival –Talia, pel teatre; Euterpe, per la música; Terpsícore, per la dansa, i Èrato, per la poesia lírica– per a impulsar –”mirant al passat de la Mediterrània amb una visió del present”, ha matisat la dissenyadora– la finalitat de Mostra Viva: convertir València en la capital cultural de la Mediterrània. L’objectiu és una “vella aspiració que va fent-se realitat”, ha destacat Garcés.

En l’edició del 2019, Mostra Viva oferirà concerts amb intèrprets del Mediterrani al Palau de la Música, i dansa als carrers i a la sala Off. A més, enguany es reforça aquesta disciplina amb un certamen de dansa on els guanyadors rebran docència amb destacats ballarins; activitats educatives i la Trobada d’escriptors de la Mediterrània, que tindran lloc al Centre del Carme, i les arts visuals i els debats, que acollirà el Centre Octubre.

“Anem fent-nos grans”, ha ressaltat al seu torn la presidenta de Mostra Viva, María Colomer, qui ha destacat la “gran xarxa” de col·laboracions que està teixint el festival des de l’àmbit institucional –on estan l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació de València– fins a diverses entitats culturals, educatives i socials, dins i fora del País Valencià.

El festival ha deixat enrere els “dos anys de resistència” i els quatre anys de “creixement i consolidació com a projecte cultural”, ha recordat el coordinador de Mostra Viva, Vicent Gregori. El certamen se sent imprescindible per a fer de València “un punt de referència i trobada dels pobles del Mediterrani”, ha emfatitzat Gregori. De fet, l’organització del festival forma part de les comissions internacionals engegades per França per a abordar la situació actual a la mar Mediterrània –l’última cimera on van participar els ministres d’afers exteriors de 10 països va tindre lloc aquest dilluns a Marsella–.

Aquest any, amb major “presència institucional i econòmica” s’espera un fort impuls a la mediterraneïtat de València durant el mes d’octubre, ja que Mostra Viva tindrà lloc del 5 al 20 d’octubre i la Mostra de València començarà el dia 24 del mateix mes. “D’ací, el lema: el mes més Mediterrani”, ha recordat Vicent Garcés.

Comparteix

Icona de pantalla completa