El Museu Militar de València recupera l'últim canó que va fondre la Generalitat abans de perdre els Furs el 1707

La peça d'artilleria es va crear a la Casa d'Armes de València l'any 1679 i ha estat dipositada a Figueres durant més de 300 anys
26 juny 2019 14:33h
La peça ha sobreviscut gràcies a la seua "sorprenent qualitat artística", ha destacat el Museu Militar. / MUSEU MILITAR DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El Museu Militar de València presentarà divendres que ve, 28 de juny, l'última adquisició per a la seua col·lecció permanent: un canó pedrer datat el 1679, l'últim fos quan aquest territori encara conservava els seus Furs –abolits el 1707 mitjançant el Decret de Nova Planta– i que era símbol de la Generalitat. La peça, que protagonitzarà la renovada sala dedicada als exèrcits dels segles XVI i XVII, decorada pel pintor valencià Francisco Santana, torna d'aquesta manera "a casa" més de tres segles després.

En concret, el canó es va fondre fa 340 anys al Pla del Remei, a la Casa d'Armes de la Generalitat, per a la defensa de la ciutat, per la qual cosa pot considerar-se "l'últim representant d'una llarga tradició militar valenciana", destaquen responsables del museu.

Aquest canó pedrer del 1679 té gravats els escuts dels diferents estaments de la Generalitat: Civil, Eclesiàstic i Militar. Així mateix, es veuen gravats els noms dels diputats que el van pagar; del seu fonedor; del campaner major de València Francesc Cases, i del seu dissenyador, artiller de la Casa d'Armes de la Generalitat Valenciana, Vicent Bru, detallen.

Es tracta, així doncs, "d'una obra única que ha arribat als nostres dies, sens dubte, a causa de la seua sorprenent qualitat artística, ja que aquest tipus de peces es refonien reiteradament durant segles per a crear noves armes, la qual cosa sens dubte va ocórrer amb les seues germanes".

"Testimoni d'una història fascinant"

La peça, afegeixen des del centre, "no solament té un indubtable interés per ella mateixa, sinó per ser testimoni d'una història fascinant lligada a ella, que s'està investigant, perseguint el seu rastre entre els documents originals d'aquella època que es conserven".

El canó va estar al llarg de segles a Catalunya i es va exposar durant anys al Museu Militar de Montjuïc per a, posteriorment, ser dipositat al Castell de Sant Felip de Figueres (l'Alt Empordà). Ara, després de més de tres-cents anys, torna a la seua casa per a poder ser conegut i gaudit pels visitants del Museu Històric Militar de València.

El Museu Històric Militar de València va ser inaugurat al maig del 1995 "per a un millor i més ampli coneixement de l'Exèrcit". Està situat en l'aquarterament de Sant Joan de la Ribera, al valencià passeig de l'Albereda.

La gran majoria dels seus fons són dels segles XIX i XX i les seues col·leccions abasten banderes i estendards; uniformes; maquetes; diorames i miniatures; tècniques, i logística i armament pesant i lleuger, entre altres fons.

La seua exposició permanent supera àmpliament les 4.500 peces i pretén brindar als visitants "un ambient àmpliament didàctic, objectiu, comprensible i amé perquè els visitants troben un espai de cultura i oci en el qual els fons exposats adquirisquen valor per ells mateixos, de manera que es genere un acostament a la història militar d'Espanya".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next